Boj proti pandemiji

Američani se že bojijo covidove različice mi

Nova različica že v več kot 40 državah. Vprašanje, kaj je o mutacijah vedel dr. Anthony Fauci in kdaj.
Fotografija: Novi dokumenti mečejo sence na Niaid dr. Anthonyja Faucija. Foto Reuters
Odpri galerijo
Novi dokumenti mečejo sence na Niaid dr. Anthonyja Faucija. Foto Reuters

Prvič po juniju v ZDA število covidnih bolnikov upada, s 137.000 potrjenimi primeri jih je bilo 6. septembra 9 odstotkov manj od povprečja sredi avgusta. Če se delta vendarle počasi umirja, so zdaj v vseh zveznih državah potrdili okužbe z različico mi. Strokovnjaki se bojijo, da je to še bolj nalezljiva različica virusa iz Wuhana, morda celo odporna proti cepivom.

ZDA so v ponedeljek dosegle žalosten rekord 40 milijonov primerov covida-19 ter več kot 649.000 smrti, 75 odstotkov odraslih pa je prejelo najmanj en odmerek cepiva. Tako kot prebivalci vseh drugih najbolj prizadetih delov sveta so tudi Američani upali, da bo sodobne kuge in kolere kmalu konec, a so se zmotili že pri različici delta, ki je na vso moč udarila pred dvema mesecema. V začetku julija je zbolelo le še okrog 10.000 ljudi na dan, ob koncu meseca se je to število podeseterilo. Se morajo zdaj, ko se delta morda vendarle poslavlja, pripraviti na še slabšo mi? Pri nalezljivi bolezni, ki celo strokovnjake sili k nenehnemu spreminjanju mnenj, marsikoga nič več ne preseneti.

Cepljenje proti covidu-19 v Vashiju. Foto Indranil Mukherjee/Afp
Cepljenje proti covidu-19 v Vashiju. Foto Indranil Mukherjee/Afp


Različico mi so januarja potrdili v Kolumbiji, z dvanajsto črko grške abecede so jo v Svetovni zdravstveni organizaciji označili šele konec avgusta. V ZDA kot najboljši odgovor še naprej propagirajo cepljenje starejših od dvanajst let, nova različica, ki so jo zasledili v več kot 40 državah, pa znova zastavlja vprašanja o učinkovitosti doslej veljavnih ukrepov. Včeraj so iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni sporočili, da se zdi mi manj nalezljiva od delte.
 

Učinkovitost cepiv


Tudi v najbolj prizadeti državi na svetu se še naprej ogorčeno prepirajo zagovorniki in nasprotniki cepljenja ter obveznega nošenja zaščitnih mask. Zadnji verjamejo, da covid-19 ni veliko bolj morilski od navadne gripe, poleg tega naj bi nesorazmerno prizadel starejše, bolnike ter ljudi, ki ne živijo zdravo. Ne pomaga, da so v poldrugem letu pandemije velikokrat spremenili mnenje celo strokovnjaki. Najznamenitejši obraz ameriškega boja proti nalezljivim boleznim, dr. Anthony Fauci z državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Niaid, ki je na začetku odsvetoval celo nošenje zaščitnih mask, četudi le zaradi njihovega pomanjkanja, zdaj spoznava še eno svojo zmoto. Pfizerjevo cepivo je po učinkovitosti enačil z Moderninim, in res je cepivo ameriške farmacevtske velikanke in nemškega podjetja za zdaj edino pridobilo popolno avtorizacije ameriške uprave za hrano in zdravila FDA. Zdaj pa kaže, da je Modernino učinkovitejše.Belgijska in virginijska raziskava sta pri cepljenih z Moderninim cepivom odkrili dvakrat več protiteles od Pfizerjevega in Biontechovega, raziskava klinike Mayo je pri prvi ugotovila večje preprečevanje okužb. Po nekaterih domnevah se to dogaja zaradi večjega razmika med prvim in drugim odmerkom, drugi so opozorili na pogostejše stranske učinke pri Moderninem cepivu. Tretji se v slogu največjih teorij zarote sprašujejo o morebitnih dodatnih informacijah ustvarjalcev Moderninega cepiva, katerega razvoj so podprli pri ameriškem inštitutu za zdravje Nih. Del te organizacije je tudi Faucijev Niaid, zdaj pa v delu ameriške javnosti vre po objavi dokumentov, da je ta morda vendarle financiral tudi manipulacije virusov netopirjev na wuhanskem inštitutu za virologijo.

Osemdesetletni starosta ameriških javnih zdravstvenih organizacij je med kongresnimi zaslišanji ogorčeno zavrnil očitke o financiranju pridobivanja virusnih funkcij, v dokumentih, ki jih je pridobila ameriška publikacija Intercept, pa so navedene njihove zahteve za predhodno pridobitev privolitve pred morebitnimi spremembami mutirajočih virusov. Faucijev Niaid je wuhanski inštitut financiral prek organizacije EcoHealth Alliance, katere vodja dr. Peter Daszak je organiziral zgodnje zavračanje možnosti umetnega nastanka virusa v znanstveni reviji Lancet ter bil član odprave WHO na wuhanski inštitut. Kot je znano, tam niso dovolili neodvisnih preiskav niti posredovali zgodnjih vzorcev virusa.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije