Slovenska vojska

72-milijonska pogodba za nakup transpornega letala podpisana

Slovenska vojska dobiva transportno letalo C-27J Spartan italijanskega izdelovalca Leonardo.
Fotografija: Po podpisu pogodbe so z ministrstva za obrambo sporočili, da vrednost podpisanega sporazuma znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV. FOTO: Monika Sušanj/Mors
Odpri galerijo
Po podpisu pogodbe so z ministrstva za obrambo sporočili, da vrednost podpisanega sporazuma znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV. FOTO: Monika Sušanj/Mors

Obrambni minister Matej Tonin je v Rimu z italijanskim ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem podpisal tehnični sporazum za nakup transportnega letala C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo, ki bo po navedbah obrambnega ministrstva namenjeno trasportu tovora in silam Slovenske vojske ter tudi morebitni medicinski evakuaciji sil Slovenske vojske ter evakuaciji državljanov Republike Slovenije.

Tonin je prejšnji mesec v Banki Slovenije usklajeval podrobnosti o nakupu taktičnega transportnega letala C-27J spartan in načinu plačila, saj je Italija predlagala – nakup poteka po sistemu vlada-vladi –, da bi Slovenija za ta namen v Italiji odprla poseben račun, kar pa za Slovenijo ni sprejemljivo. »Italijani so našli način, da denar nakažemo italijanski vladi, kar je bila ves čas naša zahteva,« je pojasnil obrambni minister, ki tik pred odhodom v Italijo še ni bil pripravljeni razkriti dokončne cene, češ da so zdaj na vrsti še nekateri detajli, ki so v letalstvu zelo pomembni, pa jih v levem delu slovenskega parlamenta nekateri ne razumejo …

Po podpisu pogodbe pa so z ministrstva za obrambo sporočili, da vrednost podpisanega sporazuma znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov (tovorni modul, modul za prevoz oseb, modul za prevoz okuženih oseb, modul za prevoz lažje in težje poškodovanih oseb s spremljanjem življenjskih funkcij in modul za gašenje požarov) pa 11 milijonov evrov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje.

Na vprašanje, ali usposobljene posadke torej nimamo, je Tonin odgovoril, da ne in je zato po njegovem treba narediti čim bolj celosten paket, da mu ne bodo nasledniki očitali, da je sklepal pogodbe, ki so pomanjkljive ali niso vključevale tega ali onega. Podrobnosti investicije bodo na obrambnem ministrstvu še predstavili.

Od podpisa pogodbe do dobave transportnega letala, s katerim se bo zmanjšala odvisnost od najemov letal, bo po besedah obrambnega ministra minilo najmanj trinajst mesecev. In ker so obrambne investicije tako dolgoročne, si želi še v tem mandatu podpisati pogodbe za vse od predvidenih 780-milijonskih investicij do leta 2026, da se vlaganja ne bi ustavila, če njegov naslednik temu ne bi bil naklonjen.

»Stroški teh nabav bodo bremenili vse prihodnje vlade in državni proračun še nadaljnjega pol desetletja,« pa so se na podpis odzvali v Levici, kjer so se ob svojem znanem stališču, da si prizadevajo za izstop iz Nata, zavzemali za odložitev oziroma celo preklic nakupa transportnega letala Spartan. Ta je po njihovo tudi politično in vsebinsko zgrešen, saj se z njim ne krepijo obrambne sposobnosti Slovenske vojske, ampak njene ekspedicijske sposobnosti. Poslanec Levice Miha Kordiš je navedel tudi, da bi vzdrževanje transportnega letala po nekaterih ocenah v prihodnjih treh desetletjih državo in njene prebivalce lahko stalo še od 100 do 150 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije