UVAJAJO NADOMESTILO

Zneski na položnicah za elektriko bodo višji

Gen-I bo s 1. aprilom začel zaračunavati nadomestilo, ki ga pri večini drugih ponudnikih že poznajo. Znesek na računu bo višji za 2,43 evra, če se potrošnik odpove računu v fizični obliki in preide na elektronskega, pa 1,22 evra.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

Podjetje Gen-I bo s 1. aprilom odjemalcem električne energije začelo zaračunavati mesečno nadomestilo. Zaradi njega bo znesek na računu višji za 2,43 evra (1,99 evra nadomestila povišanega za 22-odstotni davek). Če se bodo odjemalci odpovedali tiskanemu računu in ga bodo prejemali le v elektronski obliki, podražitev lahko nekoliko omilijo, saj bo v tem primeru nadomestilo z vključenim davkom na dodano vrednost znižano s prej omenjenih 2,43 evra na 1,22 evra.

Zakaj uvajajo nadomestilo

V Gen-I pojasnjujejo: »Nadomestilo uvajamo z namenom pokritja dela stroškov, ki jih imamo ob izvajanju storitve dobave električne energije. Prepričani smo, da nam bo ravno z nadaljnjimi vlaganji v razvoj in digitalizacijo poslovanja uspelo obdržati najugodnejše cene dobave tudi v bodoče.«

Gospodinjstva zaračunavanje tovrstnih nadomestil pri večini drugih ponudnikih električne energije že poznajo, zneski pa so precej različni.

Bralec računa

Bralec, ki nas je o podražitvi obvestil in se ni želel izpostavljati, je naračunal, da pri njegovi povprečni porabi električne energije – čez palec okoli 45 kWh v višji tarifi in 60 kWh v manjši (živi v stanovanju) – znaša končni znesek na računu za elektriko po kalkulatorju Gen-I 23,69 evra. Od tega samo porabljena električna energija predstavlja strošek 5,08 evra. »Če upoštevam, kolikšen delež predstavlja znesek nadomestila, to je 2,43 evra, v strošku samo porabljene električne energije, vidim, da je to 47,8 odstotka,« računa bralec.

Njegov izračun smo preverili tudi sami in naračunali enako. Naj pa izpostavimo, da je mogoče tudi nižje nadomestilo, če se potrošnik odpove fizični obliki računa: v tem primeru je podražitev 24-odstotna, seveda če znesek nadomestila primerjamo zgolj s porabljeno električno energijo.

Če nadomestilo upoštevamo s celotnim računom za elektriko našega bralca, bo ta po novem višji za dobro desetino – nov znesek na računu bo 26,12 evra namesto prejšnjih 23,69 evra – , v primeru znižanega nadomestila pa bo moral mesečno v povprečju plačati 24,91 evra (+5,1 odstotka).


 

Imate zgodbo za nas? Pošljite nam jo prek spodnjega obrazca.


Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas