NOVO

Življenje brez Googla à la Huawei

Mate 30 pro je odličen telefon, ki pa ima veliko težavo: nima Googlovih storitev in aplikacij. A nekatere težave se da zaobiti.
Fotografija: Facebook je normalno deloval. A žal se aplikacija ne posodablja. Fotografije: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Facebook je normalno deloval. A žal se aplikacija ne posodablja. Fotografije: Staš Ivanc

Zdaj verjetno že stare mame vedo, da tisti Trump ne mara onih Kitajcev, pri čemer seveda mislijo na ameriškega predsednika in kitajskega tehnološkega velikana Huawei.

Ta zaradi Trumpove prepovedi sodelovanja z ameriškimi podjetji na svoje nove naprave ne more nameščati Googlovih storitev in aplikacij, naložen pa je lahko samo odprtokodni operacijski sistem android. A kaj to pomeni?
 

Vsemogočni Google


Googlove storitve in aplikacije so v zadnjih letih postale sestavni del našega življenja. Iščemo recept za sirov burek? Poiščemo ga na googlu. Iščemo parking v tujem velemestu? Ni problema. Pogledamo v Googlovih zemljevidih. Hočemo videti najnovejši video Damjana Murka?

Gremo na youtube. Iščemo najboljšo aplikacijo za štetje kalorij? Gremo v Googlovo trgovino play. Imamo na tisoče fotografij in nič prostora na telefonu? Gremo v google foto in jih brezplačno shranimo v oblaku. Želimo preveriti elektronsko pošto? Zaženemo alikacijo gmail in preverimo svoj račun.
 

Huawei brez Googla


Novi Huaweijevi pametni telefoni (od lanske premijske serije mate 30 naprej) Googlovih aplikacij in storitev nimajo. Od maja lani, ko je Trump rekel »ne«, se je sicer pojavilo nekaj huaweijev z Googlovimi mobilnimi storitvami, a to so bili že znani telefoni, ki so jih le nekoliko prepakirali ali nadgradili. Prav danes se prek videokonference predstavlja nova serija P40, za katero se je že vnaprej vedelo, da bo imela nadmočen nabor kamer, ne bo pa imela Googlovih storitev. Prav tako je »brez googla« lažja različica P40 lite, da o prestižnem mate Xs s prepogljivim zaslonom in novi tablici matepad pro niti ne govorimo.

Ker se nam je uspelo dokopati do testnega telefona mate 30 pro, ki se pri nas ne prodaja, smo si ogledali, kako je vse skupaj videti. Za začetek te pozdravijo le Huaweijeve aplikacije oziroma aplikacije, ki so že na voljo v njegovi trgovini appgallery. A nabor je proti Googlovi trgovini play, kjer so na voljo kar trije milijoni aplikacij, hudo skromen. Ni facebooka, instagrama, messengerja, whatsappa, twitterja, ni najbolj znanih igric, ni uporabnih interaktivnih zemljevidov, ni mobilnih bank.
Četverica kamer daje odlične rezultate.
Četverica kamer daje odlične rezultate.

No, treba je dodati, da je Huawei sprožil obsežno akcijo, s katero prepričuje razvijalce in založnike aplikacij, naj jih priredijo tudi za njegov appgallery in njegove mobilne storitve, ne le za Googlovo trgovino play in Applov appstore. In tako so se v zadnjem času v appgallery pojavili tiktok, snapchat, booking.com, amazon shipping, viber, Microsoftov office, asphalt 9: legends, fortnite, world of tanks pa tudi določene slovenske aplikacije, med katerimi je trenutno največ operaterskih programčkov, kot so valu, urbana, moj telekom, moj a1, moj izi, t-2 poraba ipd. Menda so tudi slovenske bančne aplikacije le vprašanje časa, mbills pa je že na voljo.
 

Zasilne rešitve


A čeprav se veliko dela za ponudbo, tako lokalno kot globalno, pa človek kaj kmalu ugotovi, kako elegantno je delo v Googlovem ekosistemu. Vse je povezano, vse deluje, izbira je gromozanska. Saj se določene Googlove storitve da uporabljati prek internetnega brskalnika (ki seveda ni chrome, ampak Huaweijev hišni izdelek, inovativno poimenovan »brskalnik«), s katerim dostopamo do youtuba oziroma iščemo stvari po svetovnem spletu, poleg gmaila pa seveda obstajajo številni drugi poštni odjemalniki.
S krogom okoli kamer so ustvarili malo optično prevaro, ki prikrije izstopajoče kamere.
S krogom okoli kamer so ustvarili malo optično prevaro, ki prikrije izstopajoče kamere.

A vse to se še nekako prenese: Huawei obljublja, da bo tudi njegov operacijski sistem emui, ki temelji na androidu, redno posodabljan in varen, a najhujša je odsotnost uporabnih zemljevidov. Saj se v appgallery najde kakšna aplikacija, ki pa se lahko skrije – če sploh deluje – pred Googlovimi zemljevidi, ki že dolgo ne ponujajo samo cestne navigacije, ampak tudi poseben način za pešce, ki uporablja obogateno resničnost, da o javnem prevozu in vseh gostinsko-namestitvenih povezavah niti ne izgubljamo besed.

Je že res, da nam stric Google zelo rad sledi in spremlja, kaj počnemo, a ponuja zelo uporabne storitve. Huawei si je sicer zagotovil podporo nizozemske kartografske družbe TomTom, ki si je ustvarila ime predvsem z avtomobilskimi navigacijskimi napravami, a trenutno še čakamo na njeno praktično izvedbo.
 

Malo naokoli


A obstaja tudi nekaj rešitev, s katerimi se da priti do večjega nabora aplikacij, ne da bi grobo posegali v operacijski sistem in ga z nameščanjem neuradnih storitev in aplikacij naredili za bolj ranljivega. Pri osrednji slovenski računalniški reviji Monitor so se zadeve lotili konkretno in v četrt ure toliko shekali mate 30 pro, da so na njem brez težav tekle vse Googlove storitve in aplikacije. Potem je tu prenos in namestitev APK-datotek, ki jih lahko popolnoma legalno snamemo na uradnih straneh aplikacij, kot je denimo whatsapp. Androidni telefoni namreč omogočajo nameščanje aplikacij iz zunanjih virov, ne le iz uradne trgovine, tako kot to počne Applov appstore.
Huaweijeva trgovina appgallery se počasi polni.
Huaweijeva trgovina appgallery se počasi polni.

Morda najboljša rešitev pa je kloniranje starega telefona na novega s pomočjo Huaweijeve apliacije phone clone. Stvar dobro in hitro deluje, prenesejo pa se skoraj vse aplikacije, ki večinoma normalno delujejo (tudi stiki, koledar, klici, sporočila, nastavitve in še kaj). A Googlovih aplikacij ni med njimi. Druga slabost pa je, da se na ta način prenesene aplikacije ne posodabljajo.
 

Sicer pa odličen telefon


Mate 30 pro, ki je luč sveta ugledal jeseni, je drugače odličen telefon. Kamere, razvite v sodelovanju s slovito nemško Leico, so odlične in se uvrščajo v vrh tovrstne ponudbe. Telefon ima kar štiri glavne kamere (40 MP širokokotna kamera, 8 MP telefoto kamera s trikratnim optičnim zumom, 40 MP ultraširokokotna kamera, ki v nasprotju s konkurenco obvlada samodejno ostrenje, in globinska kamera) in dve selfie kameri (32 MP očesu pomaga globinski senzor za boljši učinek zamegljenega ozadja).


Poleg izvrstnih dnevnih fotografij mate 30 pro blesti tudi ponoči, in to tudi z ultraširokokotno kamero, ki ima večji senzor kot predhodnik mate 20 pro. Tudi video ni od muh, hecno pa je, da so se odločili za le en zvočnik. Pri zvoku moramo omeniti še eno hecnost: odsotnost tipk za glasnost. Če želimo znižati ali zvišati glasnost, moramo dvakrat potrkati po robu zaslona in nato premakniti navidezni drsnik, kar zna biti včasih nekoliko štorasto.

Baterija s kapaciteto 4500 mAh je sila vzdržljiva in se s priloženim hitrim napajalnikom v pol ure napolni do 72 odstotkov. Mate pozna tudi hitro brezžično polnjenje, a je zanj seveda treba imeti ustrezno močno (Huaweijevo) postajico. Telefon je bil opremljen s kar 8 GB delovnega in 256 GB notranjega pomnilnika, ki trenutno najhitrejšemu Huaweijevemu procesorju kirin 990 pomagata brez kakršnega koli zatikanja poganjati tudi najzahtevnejše igre.


Odlični amoled zaslon zdaj na račun samsungovsko zaobljenih robov meri 6,53 palca pri skoraj istih dimenzijah ohišja, kot jih je imel mate 20 pro, ima pa nekaj manj slikovnih točk. Pa cena? Pri nas ga ni v uradni prodaji, v nemških trgovinah pa se ga da dobiti za od 800 do 900 evrov, kar je povsem konkurenčna cena v zgornjem razredu, a kaj ko mate 30 pro nima Googlove podpore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije