NOV MODEL

Xperia 1 je multimedijska zverina

Sony xperia 1 je prvi telefon s 4K oled zaslonom, ponaša se s trojno glavno kamero, ki dela odlične fotografije v vseh razmerah, da o videu ne govorimo.
Fotografija: Xperia 1 se najbolj izkaže pri fotografiji in snemanju videa, kjer se lahko poigramo tudi s »profesionalno« aplikacijo cinema pro, ki omogoča boljši nadzor nad kamero. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Xperia 1 se najbolj izkaže pri fotografiji in snemanju videa, kjer se lahko poigramo tudi s »profesionalno« aplikacijo cinema pro, ki omogoča boljši nadzor nad kamero. FOTO: Staš Ivanc

Tale telefon pa ima enih pikslov. Potem ko je japonski Sony lani na trg vrgel prvi pametni telefon z zaslonom s 4K ultra visoko razločljivostjo (xperia XZ premium), je zdaj to storil še v oled tehnologiji: xperia 1 je namreč prvi telefon s 4K oled zaslonom, ki ima kar 1644 krat 3840 točk. In njegova velikost (16,5 cm oziroma 6,5 palca) ter kinematografsko razmerje stranic 21 : 9 ponujata res dobre filmske užitke. Pa tudi telefon je videti res elegantno.

Tudi sicer xperia 1 kar poka od zmogljivosti. V njej namreč tiktaka snapdragon 855, trenutno najhitrejši procesor za androidne telefone, sparjen s šestimi gigabajti rama in 128 GB shrambe, prostor pa je tudi za spominsko kartico. Zvok iz stereo zvočnikov je jasen in glasen, za boljše dojemanje basov ima tudi sistem t. i. dinamičnega vibriranja, a to je bolj stvar okusa. Ko telefon (ki nima več klasičnega avdio izhoda) priklopimo na ojačevalnik, se pokaže, da so se Sonyjevi inženirji res potrudili na področju kakovosti zvoka, hecno pa je, da je zvok na slušalkah precej tišji in opazno slabši. Baterija zdrži ves dan dela, a nekateri konkurenčni telefoni zdržijo opazno dlje. Fino je, da je xperia 1 vodoodporna po standardu IP68, kar pomeni, da zdrži pol ure meter in pol globoko v vodi.

Odlična fotografija

Sony je nehal izdelovati debele škatlaste telefone: xperia 1 je oblikovno res dovršena. FOTO: Staš Ivanc
Sony je nehal izdelovati debele škatlaste telefone: xperia 1 je oblikovno res dovršena. FOTO: Staš Ivanc
Tudi fotografsko je šel Sony korak oziroma nekaj korakov naprej. Potem ko je svoje premijske telefone dolgo opremljal s senzorji z ogromno piksli, ima xperia 1 trojno kamero z manj ločljivimi, a bolj občutljivimi senzorji. Vse tri kamere na hrbtni strani imajo »le« po 12 milijonov točk in ponujajo standardni (26 mm), telefoto (52 mm) in ultra širokokotni pogled (16 mm), pri čemer sta glavno in telefoto zrklo opremljeni z optičnim stabilizatorjem slike, škoda je le, da ultra široka kamera ne obvlada samodejnega ostrenja. Slike so (končno) odlične tako v dobrih kot v slabih svetlobnih razmerah, in to tudi v ultra širokotnem pogledu, kjer je mogoče nastaviti »ravnanje« popačene slike na robovih, ki se dobro obnese. Glavna kamera celo ponoči dela odlične fotografije, čeprav nima posebnega nočnega načina. Selfie kamera je dobra, lahko pa bi imela malce višjo ločljivost.

In odličen video

Tudi na področju videa blesti. Poleg standardnih snemalnih ločljivosti 4K, 1080p in 720p in super počasnega snemanja z 869 sličicami na sekundo pri polni visoki ločljivosti v posebni filmski aplikaciji omogoča snemanje v ločljivosti zaslona in razmerju 21 : 9, kjer ima uporabnik na voljo še več snemalnih nastavitev.

Sony se je končno prebudil in začel spet izdelovati odlične pametne telefone, ki lahko konkurirajo sveti trojici (Samsung, Huawei in Apple). Cena pa je takšna, kot smo je že vajeni pri top telefonih: okoli 900 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije