IZ KITAJSKE V EVROPO

Veliko za normalno ceno

Huawei nova 5T je bila mišljena za kitajski trg, zdaj pa je prišla tudi v Evropo; gre za prepakiran honor 20, kar pa sploh ni slabo, saj ima vse, kar človek potrebuje.
Fotografija: Velik zaslon, hiter procesor, zmogljiva baterija, lepa oblika in dobra kamera
Odpri galerijo
Velik zaslon, hiter procesor, zmogljiva baterija, lepa oblika in dobra kamera

Prav danes se bo iztekel drugi trimesečni odlog ameriške prepovedi poslovanja s Huaweijem in bomo videli, ali bo ameriška administracija domačim podjetjem dovolila sodelovati s kitajskim telekomunikacijskim velikanom, ali jim bo dokončno prepovedala vse stike z njim, ali bo uvedla še en 90-dnevni moratorij, ali pa se bo zgodilo kaj četrtega.
Štirioka hrbtna kamera poskrbi za dobre fotografije; tudi nočni način se dobro izkaže. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc
Štirioka hrbtna kamera poskrbi za dobre fotografije; tudi nočni način se dobro izkaže. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc

Prepoved poslovanja z ameriškimi podjetji je septembra zahtevala prvo veliko žrtev: premijski telefon huawei mate 30 pro, ki ni dobil Googlovega certifikata za uporabo mobilnega operacijskega sistema android ter Googlovih aplikacij in storitev, zaradi česar so se Kitajci odločili, da ga v Evropi (za zdaj) sploh ne bodo prodajali.

V bistvu je prvi udarec prejela Huaweijeva mladostna blagovna znamka Honor, ki je le nekaj dni po Trumpovi prepovedi predstavila nova telefona honor 20 in honor 20 pro, od katerih je prvi imel Googlov certifikat, drugi pa ne. No, poleti ga je vendarle prejel in zdaj se prodaja tudi pri nas.
 

Nova nova


In tako je Huawei prisiljen reciklirati nekatere druge modele, s katerimi želi popestriti ponudbo. Najprej je izdal »novi« P30 pro – v bistvu je šlo le za dve novi barvni različici –, zdaj pa je tudi na slovenskem trgu predstavil model nova 5T, ki ga je poleti začel prodajati na Kitajskem. Gre za preoblečen honor 20, saj se telefona razlikujeta le po barvah in napisu.


Oblika je identična in notranjost tudi: 6 GB delovnega in 128 GB notranjega pomnilnika, hitri procesor kirin 980 (takšen kot v lanskem matu 20 pro in letošnjem P30 pro), 6,26-palčni (15,9 cm) zaslon z ločljivostjo 1080 krat 2340 točk, enaka štirioka glavna kamera, le uporabniški vmesnik, ki temelji na androidu 9, se pri honorju imenuje magic 2.1, pri huaweiju pa emui 9.1.
 

Dobra fotografija


Glavna kamera ima kar štiri zrkla: glavno z 48 milijoni točk in ultraširokokotno s 16 milijoni točk ter pomožni zrkli za makrofotografijo in globinske posnetke s po dvema milijonoma točk ločljivosti. Samodejno ostrenje obvlada le glavno zrklo, ki pa, žal, nima optičnega stabilizatorja slike – ta je rezerviran za dražje modele. Glavni senzor ima sicer ločljivost 48 MP, a po tehnologiji Quad-Bayer združuje štiri točke v eno, s čimer imajo fotografije na koncu le 12 milijonov točk, so pa zato ostrejše in z manj šuma.


Da se slikati tudi v izvirni ločljivosti 48 MP, a so rezultati res boljši pri 12 MP. Ultraširokokotna kamera prav tako dela dobre posnetke, dobro pa deluje tudi namenska makrokamera, pri čemer je treba le paziti, da se fotografiranemu predmetu približamo na štiri centimetre, saj ima fiksno žarišče. V slabših svetlobnih razmerah se bolje izkaže glavna kamera, če fotografiramo v nočnem načinu, so slike zadovoljive tudi z ultraširokokotno kamero. Tudi na videoposnetke nimamo večjih pripomb. Prednja kamera, postavljena v zgornji levi kot zaslona, ima 32 milijonov točk in dela dobre selfieje, ko enkrat najdemo pravo razdaljo.
 

Zanimiva cena


Telefon je lepo oblikovan, tudi prelivajoče se barve na zadnji strani so zanimive, še posebno pri vijolični različici. Je pa stekleni hrbet pravi magnet za prstne odtise, tako da ga bo treba redno polirati s krpico. Baterija je zmogljiva in brez težav zdrži dan, dva dela, pozna pa tudi hitro polnjenje – s priloženim napajalnikom se do polovice napolni že v pol ure. Skratka, huawei nova 5T ima vse, kar človek potrebuje, in to za precej privlačno ceno 460 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije