VOLITVE

Vas motijo politična propagandna sporočila v vašem poštnem nabiralniku?

Imate nalepko Akosa, ki prepoveduje dostavljanje nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil v vaš poštni nabiralnik, vendar vseeno prejemate politična sporočila?
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Marsikoga je v teh dneh zmotilo, ko je v svojem poštnem nabiralniku zagledal politična propagandna sporočila, ki jih pošiljajo politične stranke pred volitvami, in to kljub nalepki Akosa, ki prepoveduje dostavljanje nenaslovljenih sporočil.

V Sloveniji imamo Zakon o poštnih storitvah (ZPSto-2), kjer je v 45. členu (prepoved dostavljanja v predalčnik) definirano tudi dostavljanje političnih propagandnih sporočil:

(1) Uporabnik poštnih storitev lahko prepove dostavljanje nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil v svoj predalčnik, tako da nanj nalepi nalepko, ki jo izda agencija. Prepoved dostavljanja v tak predalčnik velja za vse fizične ali pravne osebe, tudi za tiste, ki niso izvajalci poštnih storitev v skladu s tem zakonom.
(3) Časopisi, revije, uradna glasila občin in lokalnih skupnosti, vabila ustanov, politična propagandna sporočila med volilno kampanjo, nenaslovljene pošiljke z informativno, izobraževalno ali humanitarno vsebino ter druge tiskane oblike uredniško oblikovanih vsebin se ne štejejo za pošiljke iz prvega odstavka tega člena.


Kaj pomeni ta člen zakona? Da lahko politične stranke med volilno kampanjo polnijo vaše nabiralnike s svojimi programi in sporočili, kljub nalepki Akosa.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije