Varčujemo: osem nasvetov, kako napolniti vašega pujska (VIDEO)

Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača ali kako do (več) prihrankov.
Fotografija: Ko iz malega zraste veliko. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ko iz malega zraste veliko. FOTO: Leon Vidic, Delo

Koliko prihrankov imate? Če jih nimate, potem je, seveda, če je to za vas mogoče, čas, da začnete nekaj denarja dajati na stran. Seveda gremo lepo po vrsti: koliko sploh lahko dam na stran?

Načrtujte in določite cilje

Smiselno je naprej začeti z ustvarjanjem tabele vseh prilivov in vseh odlivov (lahko v fizični obliki ali elektronski, lahko tudi preizkusite katero od aplikacij, ki vas ob preveliki porabi opozorijo), ki se vam zgodijo vsak mesec (posojila, najemnina, zavarovanja, posojila, gorivo, stroški povezani z nepremičnino, tudi izdatke za hrano vključite). Zdaj veste, koliko bi vam potencialno lahko ostalo na koncu meseca, če ne bi bilo še dodatnih izdatkov. Imate pa tudi segmentirano po skupinah, koliko za katero porabite. Zdaj preverite, ali je mogoče katero od skupin izdatkov znižati. Določite recimo tedenski cilj za to skupino, denimo hrano, in nato redno preverjajte, ali ste se mu približali in ali bi lahko še kaj naredili, da se mu. Lahko se zgodi, da so bila vaša predvidevanja preoptimistična, zato jih je treba popraviti. Vsekakor je načrt prilivov in izdatkov dokument, ki ga moramo redno spremljati in prilagajati (realnim) razmeram.

Elektrika

Med zneski, ki jih potencialno lahko znižate, je tisti za elektriko. Sledite standardnim nasvetom: ugašajte luči za seboj, zamenjajte žarnice z varčnejšimi, uporabljajte manj klime ali jo uporabljajte z denarnici prijaznejšo nastavitvijo. Kdaj ste nazadnje preverili, koliko bi vaša položnica znašala pri drugem elektropodjetju? Zamenjava je preprosta, zato ne oklevajte.

Internetne storitve in mobilni telefon

Koliko plačujete za mobilni telefon in kdaj ste nazadnje preverili, kateri paket najbolj ustreza vašim potrebam? Tu so lahko prihranki precejšnji, tudi več kot 10 evrov na mesec. Enako velja tudi za ponudnike internetnih in TV-storitev. Preverite, katere programe spremljate in ali res potrebujete ravno ta paket (ali je morebiti paket, ki vam ustreza, pri drugem ponudniku cenejši). Ali res potrebujete najhitrejši internet za brskanje po spletu in pošiljanje e-pošte? Če je vaš odgovor ne, veste, kako paket (ali ponudnika) zamenjati in prihraniti.

Hrana

Ogromno je mogoče prihraniti pri hrani. Pripravite si tedenski načrt obrokov, tudi za v službo. S tem utegnete precej privarčevati, seveda, če boste kupovali po načrtu. Pred odhodkom v trgovino si jasno začrtajte, kaj potrebujete, saj se lahko tako vsaj deloma izognete impulzivnim nakupom. Dejstvo je, da gospodinjstva vsako leto zavržejo ogromno hrane, zato poskusite biti najboljši.

Zavarovanje

Ste med tistimi, ki vsako leto zavarujejo avto pri istem zastopniku? Mogoče je čas, da preverite konkurenco. Četudi ga ne boste zamenjali, boste na ta način morebiti pri svojem zastopniku izsilili kakšen popust ali bonus.

Hranilnik

Čeprav se zdi fizični hranilnik zastarela ideja, je zares odlična. Vsak mesec ob plači vanj vtaknite 10 evrov. To v enem letu nanese 120 evrov. Če vam finance dopuščajo, dajte 20 evrov (240 evrov v 12 mesecih), če imate možnost, storite to vsak teden: 52 × 10 = 520, 52 × 15 = 780 ali 52 × 20 = 1040). To pa so že lepi denarci, mar ne?

Skriti denar

Mnogim je lažje, če imajo v denarnici ali na kartici toliko denarja, kot ga imajo tisti mesec na voljo. Zato je smiselno uporabljati bodisi dve kartici (kar nekaj je ponudnikov brezplačnih računov, plačila s temi karticami pa so brezplačna) bodisi imeti odprt transakcijski račun pri tistem ponudniku bančnih storitev, ki omogoča, da si del denarja 'skrijemo'. Če ga ne vidimo, ga bomo verjetno tudi težje zapravili. Ja, seveda vemo, da imamo denar skrit, a si utegnemo ob prenašanju na primarni račun ali račun druge banke premisliti in se tako izogniti kakšnem impulzivnemu nakupu.

Mogoče se vam zdi evro ali dva pri vsaki od teh skupin malo, a na koncu vedno velja: zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije