PAMETNA URA

Ura za aktivne dame

Manjša različica Samsungove pametne ure galaxy watch active 2 v rožnati barvi je namenjena nežnejšemu spolu.
Fotografija: EKG še ni na voljo, lahko pa merimo raven stresa. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc
Odpri galerijo
EKG še ni na voljo, lahko pa merimo raven stresa. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc

Pametne ure so se vendarle prijele, čeprav jim marsikdo pred leti ni napovedoval svetle prihodnosti. A dejstvo je, da so praktične, zlasti če želimo spremljati svojo telesno dejavnost, saj štejejo korake, merijo višinsko razliko in precej natančno tudi srčni utrip in na podlagi tega izračunavajo porabo kalorij in raven naše aktivnosti.
Ura se s telefonom poveže prek aplikacij wearable in health.
Ura se s telefonom poveže prek aplikacij wearable in health.

Tudi dolgoživost baterije se izboljšuje, tako da večine pametnih ur ni več treba polniti prav vsak dan, nekatere zdržijo tudi po dva tedna. In po vseh velikih in možatih pametnih urah se je bilo prav osvežujoče poigrati z drobnejšo damsko Samsungovo urico galaxy watch active 2 v simpatični rožnati barvi.
 

Prikupen videz


Pri Samsungu rožnati barvi po novem pravijo zlata. Verjetno to izvira iz nekdanje barvne oznake rose gold oziroma rožnato zlata. Ohišje številčnice oziroma zaslona meri le 40 milimetrov, videti je manj robustna od večjih modelov. Urica se ponaša z minimalističnim dizajnom, je lahka in lepo sede na zapestje. Tudi silikonski pašček je rožnat, ima pa malce neroden sistem zapenjanja, ki potrebuje nekaj prakse.

Na voljo je tudi malo morje digitalnih številčnic, ki še bolj popestrijo prikupni videz ure. Vrnili so tudi vrtljivo številčnico, ki ni več fizična, ampak digitalna, in obnese se odlično, ko se sprehajamo skozi menije. Gumba sta le dva: zgornji gre korak nazaj, spodnji pa je domači gumb, ki odpre zaslon z aplikacijami.
 

Spremljanje aktivnosti


Ko urico povežemo s telefonom – prirejena je za androidne telefone, sodeluje pa tudi z iphoni, le z manj funkcijami –, v aplikacijo samsung health vnesemo nekaj podatkov o sebi, in to je to. Ura bo merila naš srčni utrip, spremljala naše spanje in merila raven stresa, ko/če bodo urejene tudi pravne formalnosti, pa bo lahko z njo mogoče narediti tudi enostaven elektrokardiogram. A tako kot pri Apple watchu je to vezano na zakonodajo posamezne države in pri nas EKG ni na voljo. Urica pozna tudi brezstično plačevanje na POS-terminalih Samsung pay, a to pri nas prav tako še ni na voljo.


Na uri teče Samsungov operacijski sistem tizen, ki ne ponuja toliko aplikacij kot Google wear (včasih so mu rekli android wear), a neprimerno več kot Huaweijev lite, ki nima niti lastne trgovine z aplikacijami. Samsungove aplikacije so seveda prirejene za njihove ure, nekatere aplikacije zunanjih avtorjev pa imajo kakšno težavo ali dve. Velik poudarek je na telesni aktivnosti: tizen zna spremljati 39 vrst telovadbe, od hoje prek teka do plavanja, mogoče pa je vnašati tudi fitnes vaje, kot so počepi, potisk z nogami ali raztezanje.
 

Dva dneva uporabe


Ura je vodoodporna do 5 ATM, kar pomeni, da naj bi preživela globino petih metrov, se pravi, da lahko z njo plavamo v bazenu in tudi morju, seveda pa se ne gremo potapljat. Ima tudi vodni način zaklepanja zaslona, po kopanju pa se zna tresti, da iz odprtinic spravi vodo. Urica brez polnjenja zdrži dva dneva normalne uporabe, kar je nekako pol tega, kolikor je zdržala prva ura galaxy watch, in dvakrat toliko kot Applova ura.


Huawei watch GT (1 in 2) je v tem razredu brez konkurence, saj zdrži dva tedna, je pa res, da je njen operacijski sistem zelo zaprt. Seveda pa se baterija hitreje prazni, če poslušamo glasbo prek ure ali če pogosto vklapljamo gps. Skratka, povsem simpatična urica, za katero je treba odšteti konkretnih tristo evrov. Prejšnjo generacijo se da dobiti za skoraj pol ceneje. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije