PRIŽGE SE KAMERA

Uporabniki facebooka, pozor: med brskanjem vas opazujejo

Vsakič, ko zaženete aplikacijo, naj bi se aktivirala tudi sprednja kamera.
Fotografija: FOTO: Valentin Flauraud, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Valentin Flauraud, Reuters

Spletni uporabnik Joshua Maddux je opozoril lastnike iphonov, da ima delovanje facebooka v sistemu ios čudno funkcijo, saj se med brskanjem po omrežju avtomatsko prižge kamera, ki med uporabo snema dogajanje v ozadju. Vse skupaj je odkril popolnoma naključno in z objavo na twitterju dvignil kar nekaj prahu. 

Za kakšno napako pravzaprav gre, se je vprašal Maddux. Ali gre za resnično napako v nastavitvah, ki jih lahko sami upravljamo, ali pa za nov način pridobivanja podatkov. Kamero lahko uporabniki sistema ios v aplikaciji Facebook izklopijo, vendar v nekaterih različicah aplikacije, recimo v verziji 3.2.2, to ni možno.

Ni jasno, ali gre za napako v programski opremi ali briljantno potezo za dodatno pridobivanje najrazličnejših osebnih podatkov. Pri preizkusu je Maddux kamero obrnil stran od sebe in ta je natančno zajela prostor, v katerem je bil. 

Kako se odziva kamera v primeru androida, ni znano. So pa nekateri uporabniki včasih uporabljali trik in sprednjo kamero prelepili z lepilnim trakom. To pa očitno ni več rešitev, saj pri novejših različicah mobilnih telefonov brskanje po sistemu s prekrito kamero sploh ni možno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije