Toliko vas bo stalo kosilo pri Michelinovih nagrajencih (VIDEO)

Devet slovenskih restavracij je dobilo posebno priznanje za izredno kulinariko po dostopnih cenah.
Fotografija: Gostilna Na Gradu. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Gostilna Na Gradu. FOTO: Matej Družnik, Delo

Torek je minil v znamenju gastronomije in podeljevanja prestižnih Michelinovih zvezdic. Na ljubljanskem gradu, so jih podelili sedem. Petim restavracijam po eno, Ana Roš in Hiša Franko pa sta od torka ponosni imetniki kar dveh. A, če je gurmansko razvajanje v Kobaridu v Hiši Franko za večino Slovencev nedostopno – njen degustacijski meni s kar 11 hodi namreč brez vinske spremljave stane vrtoglavih 175 evrov na osebo, pa lahko povprečni slovenski ljubitelj dobre hrane svoje brbončice razvaja pri kakšnem drugem Michelinovem nagrajencu. Vodnik Michelin je namreč kar devetim slovenskim restavracijam podelil priznanje Bib Gourmand. To je priznanje za izredno kulinariko po dostopnih cenah.



V restavraciji Na Gradu, ki se nahaja na ljubljanskem gradu, postrežejo tradicionalne jedi. Pri Michelinu so poudarili kobariške štruklje. Pa cena? Michelin piše, da se cene gibljejo od 20 do 50 evrov.
 
V restavraciji Evergreen na Smledniku je Michelinove ocenjevalce navdušil meni a la carte. Na voljo pa so tudi degustacijski meniji, ki so sestavljeni iz treh, petih ali sedmih hodov. Cena? Od 19 do 75 evrov.

Gostišče Grič (Horjul) slovi po tem, da je osredotočen na lokalno pridelano hrano. Nekaj sestavin pridelajo tudi sami. Cene se gibljejo od 35 do 110 evrov.

Slavnostna podelitev Michelinovih zvezdic najboljšim restavracijam in chefom na Ljubljanskem gradu, v Ljubljani, Slovenija, 16. junija 2020. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Slavnostna podelitev Michelinovih zvezdic najboljšim restavracijam in chefom na Ljubljanskem gradu, v Ljubljani, Slovenija, 16. junija 2020. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Hotel Jožef v Idriji je Michelinove opazovalce navdušil s svojo ponudbo in postavitvijo na krožnikih. Pri njih boste lahko svoje brbončice razvajali tako čez dan kot tudi zvečer. Cene pa se gibljejo od 17 do 29 evrov.

V Šentjanžu se nahaja Gostilna Repovž, ki je navdušila tudi s svojim rustikalnim slogom. Pišejo, da njihova hrana avtentična in značilna za to okolje. Cene se gibljejo od 25 do 70 evrov.

Moderna restavracija Etna (Divača) je sicer znana po svojih picah, navdušuje pa tudi z ostalo ponudbo na meniju. Pri Michelinovem vodniku pišejo, da obiska pri njih ne gre zamuditi. Za obrok pri njih bo potrebno odšteti med 12 in 40 evri.

Michelinov vodnik. FOTO: Gonzalo Fuentes, Reuters Pictures
Michelinov vodnik. FOTO: Gonzalo Fuentes, Reuters Pictures

Gostilna Mahorčič v Rodiku je znana po lokalni hrani s pridihom italijanske kuhinje. Pišejo, da je restavracija rustikalno zanimiva. Cene pri njih se gibljejo od 25 do 82 evrov.

V Dolu Pri Vogljah boste dobro jedli v restavraciji Ruj. Michelinove ocenjevalce so navdušili s svojimi tradicionalnimi jedmi, ki se prepletajo z modernim. Pri njih je potrebno za hrano odšteti 30 do 55 evrov.

Michelinove opazovalce pa je navdušila še gostilna Rajh v Murski Soboti. Gre za gostilno, ki se lahko pohvali s petdesetletno tradicijo. Navdušila jih je predvsem prekmurska gibanica. Cene pri njih se gibljejo od 30 do 59 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije