DIGITALNO

Teslin izziv za hekerje

Objavljeno 21. januar 2020 13.44 | Posodobljeno 21. januar 2020 13.44 | Piše: S. I.

Program Zero Day Initiative v sodelovanju s Teslo ponuja bogate nagrade za tiste, ki jim bo uspelo vdreti v avto.

Tesla in ZDI ponujata bogate nagrade za hekerski vdor v avto. FOTO: Reuters
Vsako hekanje ni zlonamerno. Poznamo t. i. etične hekerje, ki za plačilo ali altruistično vdirajo v različne računalniške sisteme in iščejo morebitno ranljivost ter rešitve zanjo. Tovrstni program, imenovan Zero Day Initiative (ZDI), vodi tudi korporacija za kibernetsko varnost Trend Micro, ki je v sodelovanju s proizvajalcem električnih vozil Tesla razpisala nagrado za vsakogar, ki bi mu uspelo shekati Teslin model 3.

Natečaj Pwn2Own hekerju, ki mu bo uspelo prevzeti popolni nadzor nad avtomobilom, ponuja kar pol milijona dolarjev (448.500 evrov) nagrade in novo teslo. A najboljši računalničarji bodo lahko zaslužili še več, saj so razpisane nagrade tudi za manjše hekerske vdore v avto. Komur bo uspelo posebej vdreti še v infozabavni sistem, avtopilota, digitalni sistem vodil za komunikacijo med elektronskimi sistemi znotraj avtomobila (CAN bus), wifi in bluetooth, bo lahko zaslužil še dodatnega pol milijona. Potem so tu še nagrade tretjega razreda, za katere bo treba vdreti v posamezne podsisteme, kot je usb-povezava infozabavnega sistema, kar bo hekerju prineslo 35.000 dolarjev (okoli 31.400 evrov). Za določene kompromisne vdore bo za nagrade na voljo še nekaj avtomobilov.

1 milijon dolarjev in še avto bo lahko odnesel najboljši heker.

Kot kaže, so pri Tesli prepričani o kibernetski varnosti svojih avtomobilov, želijo pa postati še boljši. Vdor v teslo ne bo enostaven, zato pa so nagrade toliko bolj mamljive. Kdor bo želel preizkusiti svoje sposobnosti, bo moral odpotovati v kanadski Vancouver, kjer bo med 18. in 20. marcem potekala varnostna konferenca CanSecWest, na kateri bodo najboljši hekerji pokazali svoje sposobnosti. 
Deli s prijatelji