Superlahki mlajši bratec P40

Huawei P40 lite E za svoj denar ponuja nenavadno veliko: dobro kamero, hiter procesor, velik zaslon in močno baterijo.
Fotografija: Huawei P40 lite E ponuja veliko za svoj denar.
Odpri galerijo
Huawei P40 lite E ponuja veliko za svoj denar.

Kitajski gigant Huawei je bil že v preteklosti znan po nekam hecnih oznakah telefonov, pri čemer je enak aparat na različnih trgih imel popolnoma drugačno ime.

Trooka kamera je eden od glavnih adutov tega telefona za dobrih dvesto evrov.
Trooka kamera je eden od glavnih adutov tega telefona za dobrih dvesto evrov.
Lep primer je bil model mate 10 lite (2017), ki so ga v Aziji klicali tudi nova 2i, maimang 6 in honor 9i. Pri nas se je zdaj začel prodajati najcenejši član družine P40, ki sliši na ime huawei P40 lite E, na katerem drugem trgu pa Y7p. A pustimo to ob strani in raje poglejmo, kaj ponuja P40 lite E za dobrih dvesto evrov, kolikor zanj zahtevajo v prosti prodaji.
 

Presenetljiva oprema


Za ta denar dejansko dobimo kar veliko aparata: lahki E ima trooko kamero, spodobno močan procesor, veliko delovnega pomnilnika (4 GB) in solidno shrambo (64 GB), velik 16-centimetrski zaslon s 1560 x 720 točkami, pa še videti je dobro; na testnem modelu se je modra barva lepo prelivala v zeleno.

Kamere brez težav ustvarijo dober učinek zamegljenega ozadja. FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Kamere brez težav ustvarijo dober učinek zamegljenega ozadja. FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Na zadnji strani sta klasični in hitri čitalnik prstnih odtisov. Malce me je presenetila mikro USB-vtičnica, ki jo dandanes že težko srečamo, a navsezadnje je tole bolj nizkoproračunski pametni telefon. Baterija s kapaciteto 4000 mAh ni od muh, ne pozna pa hitrega polnjenja. Sicer pa telefone večinoma vsi polnimo čez noč.
 

Dobre fotografije


Fotosekcijo sestavljajo enake kamere kot pri lanskem P30 lite: glavna (širokokotna) z 48 milijoni točk in samodejnim ostrenjem, ultra širokokotna z 8 MP in globinski senzor z dvema milijonoma točk, ki skrbi za res dober učinek zamegljenega ozadja v portretnem načinu. Umetna inteligenca ne pretirava z navijanjem kontrastov, čisto v redu se odreže tudi v nočnem načinu fotografije, videoposnetki so solidni. Dejansko je Huawei s takšnimi kamerami poskrbel za nadpovprečno fotografijo za ta cenovni razred: še lani je bilo treba za isti nabor kamere na modelu P30 lite odšteti konkretnih 380 evrov, in ne le 210.
 

Gladko delovanje


Za hitro delo v tem cenovnem razredu poskrbi Huaweijev srednjerazredni procesor kirin 710F (podoben je poganjal lanski P30 lite), ki se dobro odreže pri vseh vsakdanjih opravilih, pa tudi igrice mu ne delajo večjih težav. Le žiroskopa nima, tako da bodo lovci na pokemone prikrajšani za tisti luštni učinek obogatene resničnosti, ko na telefonu v parku zagledaš pošastka, ki ga moraš nato zadeti z žogo.


Če slučajno niste vedeli, igra pokemon go ima trenutno že več kot 600 milijonov aktivnih igralcev, od tega jih je polovica v Aziji. Huawei je spet dokazal, da kljub velikemu uspehu v zgornjem razredu ni pozabil na tiste uporabnike, ki za telefon ne bi radi odšteli celega premoženja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije