TEST ZPS

Rušimo mite o sončnih očalih: so boljša draga ali poceni očala?

ZPS je objavil ugotovitve testa o primernosti sončnih očal.
Fotografija: Sončna očala so nepogrešljiv in koristen modni dodatek. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sončna očala so nepogrešljiv in koristen modni dodatek. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Imate vso potrebno opremo za poletje? Če z nakupom sončnih očal niste hiteli, se vam morda to tudi obrestuje. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na testu ocenila, da nas ustrezno zaščitijo tudi cenejša sončna očala.

Letos so na neodvisnem primerjalnem testu potrošniške organizacije preverile očala nižjega in srednjega cenovnega razreda, za katera so odštele od 3,95 do 49,99 evra. Noben izdelek ni prejel ocene zelo dobro, z oceno dobro pa se lahko pohvalijo štirje testirani izdelki izmed enajstih.


 

UV-zaščita: zelo dobro pri vseh izdelkih na testu


Pravila so jasna: evropski standard določa, da lahko očala, ki so na trgu, prepuščajo največ pet odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov (nm), torej UVA ter UVB, in prav vsa preizkušena očala so ustrezala temu priporočilu.


Test lomljivosti večina prestala le pogojno


V laboratoriju so trdnost očal preverili tako, da so jih petkrat obremenili s 75 kilogrami. Pri tem so se pokazale precejšnje razlike, saj je ta del testa večini vzorcev povzročal velike težave. Uspešno so test prestala le najdražja očala, ki so med vsemi vzorci tudi videti najbolj robustno, dva vzorca preizkusa nista opravila, preostali pa le pogojno.


Pri testu odpornosti proti razenju najcenejša tudi najboljša


Tokrat so potrošniške organizacije preverile tudi, kako odporne so leče proti razenju. »Dobili smo zanimive rezultate: ali odlično ali zares slabo. Očitno srednje poti ni,« je ugotovitve predstavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. »Ko se na lečah pojavijo odrgnine, očala spadajo le še v smeti, zato je pomembno, da so leče izdelane iz čim bolj odpornega materiala. Če smo glede lomljivosti pohvalili najdražja očala na testu, so bila na tem delu testa pravo razočaranje. Najbolje so se odrezali trije izmed vzorcev, za katere smo odšteli manj kot 10 evrov.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas