NOVO LETO, NOV DVIG CEN

Preverite, katere banke pripravljajo podražitve v 2020

Objavljeno 30. december 2019 20.08 | Posodobljeno 30. december 2019 20.41 | Piše: T. V.

Komitent se je jezil na SKB, ker je članarino za kartico dvignila kar za 84 odstotkov.

Nekatere banke so že napovedale spremembe cen svojih ponudb in storitev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Na spletu smo pred dnevi zasledili zapis komitenta, ki ima pri banki SKB že več let odprt osebni in poslovni račun. Zapisal je, da so ga obvestili o tem, da se bo letna članarina za kartico dvignila za približno 84 odstotkov na 72 evrov. Zakaj takšen dvig cene?

»Na hitro spreminjajoče se zahteve pri bančnem poslovanju ter na potrebe in želje strank se je banka SKB odzvala s ponudbo paketov, ki je nastala na podlagi raziskave bančnega poslovanja strank in je v ponudbi od 1. julija 2019. Opazili smo, da imajo številni uporabniki zaradi uporabe raznovrstnih bančnih storitev povečane stroške. Ker smo želeli priti strankam naproti in jim ponuditi optimalno rešitev, s katero lahko optimizirajo svoje stroške in tako ostanejo zadovoljne tudi v prihodnosti, smo pripravili bančne pakete Moj S, M in L. S 1. oktobrom je zato prišlo do spremembe cenika storitev za prebivalstvo. Spremenil se je način zaračunavanja kreditne kartice zlata Visa Prestige, ki je po novem vključena v mesečno vodenje paketa MOJ L in tako zanjo ni treba plačevati stroškov mesečne članarine. Vsi imetniki te kartice, ki so jo dobili pred 1. oktobrom, še vedno plačujejo letni strošek 39 evrov oz. je zanje brezplačna v primeru zadostne ponudbe. Za vse, ki so jo dobili od 1. oktobra dalje pa velja nov način zaračunavanja te kartice, in sicer 6 evrov na mesec. Spremenjeni način obračunavanja bo za vse imetnike kreditne kartice zlata Visa Prestige, za katere še vedno velja prejšnji (letni) način zaračunavanja, začel veljati šele s 1. marcem 2020,« so nam v SKB odgovorili na vprašanje, ki ga je postavil njihov komitent.

O spremembah cenika so vse stranke obvestili prek mobilne in spletne banke, do novih sprememb cenika storitev pa bo prišlo 1. februarja 2020. Nekatere storitve bodo ukinili, pri večini produktov, zajetih v spremembo, pa prihaja do pocenitve, pravijo pri banki. Kakšne bodo spremembe, lahko preverite tukaj:Preverili smo, ali kakšne podobne spremembe cen v prihajajočem letu 2020 pripravljajo tudi v drugih bankah.

Iz Deželne banke, Delavske hranilnice in Sparkasse so odgovorili, da ne načrtujejo sprememb cen. V Primorski hranilnici niso sprejeli še nobene odločitve o spremembah cen za leto 2020. Sprememb ne načrtujejo niti v NLB, a dodajajo, da pozorno spremljajo razmere na trgu ter skladno s tem ustrezno oblikujejo svojo cenovno politiko. Sberbank ne načrtuje sprememb cen, bodo pa cene v primeru novih in spremenjenih razmer na trgu »uskladili s ciljem, da ohranimo konkurenčno ponudbo za stranke«. Podobne načrte imajo tudi v Addiko banki, kjer dviga cen bančnih produktov in/ali storitev ne načrtujejo, bodo pa svojo ponudbo prilagodili v primeru spremembe poslovne politike banke ali razmer na trgu.

image
V večini bank spremljajo razmere na trgu in skladno s tem prilagajajo cene svojih storitev. FOTO: Leon Vidic, Delo
V BKS Bank trenutno ne razmišljajo o spremembi cenovne politike, načrtujejo pa spremembo oziroma dopolnitev obstoječih paketnih računov. V ponudbi produktov in storitev za pravne osebe in zasebnike še proučujejo morebitne spremembe cenovne politike. V letu 2020 načrtujejo uvedbo t. i. paketnih računov za poslovne stranke.

V Gorenjski banki so skrivnostni. »Spremembe cen bančnih storitev so običajno povezane s spremembo oziroma širitvijo storitev, ki jih banka ponuja. V prihajajočem letu želimo s ponudbo naših storitev v kar največji meri izpolniti pričakovanja potrošnikov.«

V LON bodo v letu 2020 dvignili ceno vodenja elektronske banke eLON in nadomestilo za vodenje vpoglednih sredstev. Spremembo utemeljujejo s tem, da so izboljšali uporabniško izkušnjo, nadgradili varnostni sistem in prenovili podobo elektronske in mobilne banke. Drugih podražitev nimajo v načrtu.

Abanka je pripravila spremembe cen za poslovanje s karticami, ki se nanašajo na poslovanje fizičnih oseb in bodo pričele veljati 15. 2. 2020 ter na poslovanje s poslovnimi karticami, ki bodo pričele veljati 15. januarja 2020.

Nova KBM je spremenila nekaj postavk v cenikih pri storitvah za fizične in pravne osebe. Gre za spremembe v cenah obrestnih merah pri nekaterih posameznih storitvah. Za pravne osebe se spremenijo v decembru 2019 in januarju 2020. Za fizične osebe pa spremembe stopijo v veljavo 15. februarja 2020. Ceniki in spremembe lahko preverite tukaj.
Deli s prijatelji