TO MORATE NAREDITI, ČE STE GA STAKNILI

Pozor, kroži virus, vaša gesla so v nevarnosti

Kroži računalniški virus, ki po odprtju priponke beleži vnose prek tipkovnice, zajema zaslonske slike, pridobiva shranjena gesla ...
Fotografija: Elektronska pošta z naslova Univerze v Ljubljani je okužena s trojancem. Ne odpirajte priponke! FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Elektronska pošta z naslova Univerze v Ljubljani je okužena s trojancem. Ne odpirajte priponke! FOTO: Jure Eržen, Delo

Bodite previdni pri odpiranju elektronske pošte, saj se širijo sporočila, ki vsebujejo računalniški virus trojanec. Pošiljatelj okužene elektronske pošte je Univerza v Ljubljani. V poštnem nabiralniku torej kaže, kot da bi dobili pošto od @uni-lj.si, v njej pa vabijo k oddaji ponudbe.

»Pripeta je priponka, ki zavaja z imenom pdf, v resnici je izvršljiva datoteka. Analiza datoteke je pokazala, da gre za trojanca vrste information stealer LokiBot. V primeru okužbe trojanec beleži vnose prek tipkovnice (keylogger), zajema zaslonske slike, pridobiva shranjena gesla v nameščenih spletnih brskalnikih, odjemalcih e-pošte ipd. Vse te podatke nato pošilja na oddaljeni spletni naslov,« so sporočili iz SI-Certa. 

»Če ste priponko odprl, sistem nemudoma izklopite iz omrežja ter ponovno namestite operacijski sistem. Prav tako nemudoma zamenjajte vsa gesla,« svetujejo pri SI-Certu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije