Pogled v prihodnost

Samsung galaxy fold ima impozanten zaslon, po zmogljivostih pa je skoraj identičen S10+.
Fotografija: Mehanizem deluje robustno in zanesljivo. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Mehanizem deluje robustno in zanesljivo. FOTO: Staš Ivanc

Samsung galaxy fold je prišel tudi v naše kraje, pri čemer je bila prva pošiljka že v predprodaji razprodana tako rekoč v hipu, pa čeprav telefon stane dva tisočaka. Potem ko je južnokorejski gigant konec februarja, le nekaj dni pred svetovnim mobilnim kongresom MWC v Barceloni, s precejšnjim pompom predstavil svoj prvi telefon s prepogljivim zaslonom, so se že začela pojavljati poročila o težavah z zaslonom.

Ko je zložen, je precej debel. FOTO: Staš Ivanc
Ko je zložen, je precej debel. FOTO: Staš Ivanc
Nekateri uporabniki testnih primerkov so z zaslona odstranili posebno zaščitno folijo, a ker je bila njegov sestavni del, so se začele kazati napake in razpoke. Poročali so tudi o drugih težavah, zaradi česar je Samsung za več mesecev preložil uradni začetek prodaje.
 

Preklop


Fold je hecen telefon. Ko je zložen, je prav veselo debel (15,5 mm) in izrazito ozek, ko pa ga razpremo, se stanjša v tablico, debelo le 6,9 mm. V tem stanju najprej pade v oči res velik zaslon, ki meri kar 18,5 cm (7,3 palca) po diagonali, a z razmerjem stranic 7 proti 5. A fold ima še en zaslon, ki bi mu v teh časih lahko rekli zaslonček, saj ima malo manj kot 12 cm (4,6 palca).

Igre postanejo preglednejše. FOTO: Staš Ivanc
Igre postanejo preglednejše. FOTO: Staš Ivanc
Je ozek, a je popolnoma funkcionalen, čeprav je namenjen prvenstveno klicanju, odgovarjanju na esemese ali preverjanju pošte. Pri odpiranju aparata je občutek dober, ne sliši se nobenih čudnih zvokov, saj je mehanizem precej robusten, in ko se telefon popolnoma razpre, se stranici lepo zložita skupaj. Se pa vseeno vidi, kje teče črta, na kateri se zaslon prepogne; manj je vidna, ko je osvetljen. Ko je telefon zaprt, ni strahu, da bi se sam razprl: za to poskrbijo magnetki ob robu.
 

Velezaslon


Delo s foldom je tako, kot človek pričakuje od vrhunskega telefona: gladko, zanesljivo in hitro, kar sploh ni čudno, saj superhitremu procesorju snapdragon 855 pomaga kar 12 GB delovnega pomnilnika, shramba pa obsega zavidljivih 512 GB oziroma pol terabajta. Veliki amoled zaslon s 1536 krat 2152 točkami pride še kako prav pri brskanju po internetu, gledanju multimedijskih vsebin, igranju iger, pisanju sporočil pa tudi daljših besedil, le na virtualno tipkovnico se je treba malce privaditi, saj je razdeljena po sredini.

Mehanizem deluje robustno in zanesljivo. FOTO: Staš Ivanc
Mehanizem deluje robustno in zanesljivo. FOTO: Staš Ivanc
Nato pa ugotoviš, da je tako namenoma, saj tipkamo s palcema, medtem ko telefon držimo v (obeh) rokah. Enoročna uporaba je v razprtem načinu tako rekoč nemogoča, prav tako je napravo skoraj nemogoče odpreti z eno roko. Barve so odlične, kontrasti tudi, kar je značilnost amoled zaslonov, pri čemer so Samsungovi res vrhunski.
 

Obilje kamer


Pri Samsungu niso varčevali s kamerami; fold jih ima kar šest: trooko glavno kamero na hrbtni strani telefona (standardna, super široka in telefoto), dvooko selfie kamero, ki se aktivira, ko je telefon razprt, in še dodatno selfie kamero nad sprednjim zaslonom. Komplet glavnih in selfie kamer je s skoraj identičnimi specifikacijami znan že iz galaxyja S10+ in svojo nalogo opravlja vrhunsko v vseh svetlobnih razmerah.


Šesta kamera je postavljena nad prednji zaslon in prav tako dela izvrstne selfieje, saj tudi ta obvlada samodejno ostrenje. Nadgradili so tudi programsko opremo, ki zdaj prepozna 30 različnih prizorov in ustrezno prilagodi nastavitve. Tudi video je odličen, in to v vseh ločljivostih.
 

Še drugo


Baterija je dvodelna in kljub velikemu zaslonu zdrži več kot en dan dela. Ker pa so morali narediti nekaj kompromisov zaradi oblike naprave, obvlada le osnovno hitro polnjenje: v pol ure se sicer napolni za 37 odstotkov, do konca pa v slabih dveh urah. Pozna pa brezstično polnjenje. Priložene so odlične AKG-jeve brezžične slušalke, pozabili pa niso niti na ovitek karbonskega videza, s katerim zaščitimo lep in precej občutljiv telefon, ki kajpak ni odporen proti vodi.


Samsung galaxy fold je zanimiv telefon oziroma tablica, ki nakazuje, kam bi se v prihodnosti lahko razvijala mobilna telefonija. Pa tudi cene bodo postopoma nižje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije