ZMOGLJIV

Odličen telefon za dobro ceno

Objavljeno 25. maj 2019 18.46 | Posodobljeno 25. maj 2019 18.46 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: Huawei P30 lite

Huawei P30 lite je privlačen in zmogljiv telefon z dobro kamero.

Velik zaslon z lepimi barvami in dobrimi kontrasti FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc
V naše loge je prišel še zadnji član družine Huaweijevih pametnih telefonov iz serije P, pravijo mu P30 lite. Videti je kot P30, obnaša se kot P30, ima trooko glavno kamero, stane pa skoraj polovico manj, 379 evrov, kar je 300 evrov manj od P30 in 500 evrov manj od P30 pro. Marsikdo si bo omislil P30 lite in preprosto govoril, da ima P30.
 

Atraktivni videz


Za začetek si ga oglejmo. P30 lite je podobno sijoč kot njegova starejša brata, res pa je, da hrbtna stran ni iz stekla, ki omogoča res zanimiva barvna prelivanja svetlobe. Tisti zavihek na zgornjem robu zaslona se je tako kot pri P30 zmanjšal v t. i. kapljico rose. Ker gre za lažjega brata, sta ogrodje in hrbet iz plastike, pri močnejših P-jih pa je ogrodje iz aluminija, steklo pa prekriva sprednjo in zadnjo stran telefona.
 

Igre mu ne delajo težav


V primerjavi z lanskim P20 lite je telefon nekoliko zrasel. Zaslon zdaj po diagonali meri 15,6 namesto 14,8 centimetra, notri pa tiktaka hitrejši hišni procesor kirin 710, opremljen s štirimi gigabajti rama in kar 128 GB shrambe, ki pa je še nadgradljiva s spominsko kartico SD do velikosti pol terabajta.
image
Poleg biserno bele in polnočno črne je na voljo še pavje modra barva.

Huaweijev kirin 710 je primerljiv s Samsungovim exynosom 9610, ki je v prav tako svežem galaxyju A50, podobno kot pri močnejših huaweijih pa ima tudi zmogljivostni način delovanja (angl. performance mode), ki še nekoliko pospeši njegovo delovanje. A tega človek niti ne potrebuje, saj P20 lite brez težav prebavi vse, kar vržemo pred njega; niti strojno zahtevnejše igrice niso problem.
 

Dobra kamera


Trooke kamere ne krasi napis Leica, prav tako nima telefoto leče, ki bi telefonu omogočala optično povečavo slike. Kamera je sestavljena iz glavnega zrkla z 48 milijoni točk (fotografije so velike 12 MP), zelo uporabnega ultraširokokotnega očesa z 8 MP in globinskega senzorja z dvema milijonoma točk.

Fotografije so za ta cenovni razred zelo dobre, pozna tudi nočni način slikanja, umetna inteligenca prepoznava kadre in prilagaja nastavitve. Portretni način (saj veste, zamegljeno ozadje) je presenetljivo dober, prav tako selfieji, malce slabše se morda obnese pri videu (največ 1080p). Jasno, takšnih fotografij in videev, kot jih dela P30 pro, seveda ne zmore, a tudi pri lažjem bratu bomo težko izkoristili vse, kar omogoča.
48
milijonov točk ima glavna kamera.


Pohvaliti je treba še baterijo, ki brez težav zdrži ves dan, hitri čitalnik prstnih odtisov na hrbtni strani in brezhibno delujoč uporabniški vmesnik emui, ki temelji na androidu 9 pie, zabavna reč pa so tudi videomelodije namesto klasičnega zvonjenja. Skratka, Huawei je spet postregel z odličnim telefonom za dobro ceno. 
Deli s prijatelji