POZOR

Nujno branje: imate na svoji napravi omogočenega Googlovega asistenta?

Pri Alphabetu so potrdili, da ljudje poslušajo okoli 0,2 odstotka posnetkov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

S pametnimi napravami so prišli tudi glasovni asistenti. Ti so lahko koristni, sploh med vožnjo, saj ni treba ničesar tipkati, ampak jih glasovno upravljamo. Googlovega denimo aktiviramo z okej, Google (ali s pritiskom na ustrezen 'gumb'), nato pa podamo ukaz. Nekatere spreleti srh ob misli, da jim neka naprava v domu nenehno prisluškuje, iz zadnje afere pa se zdi, da je to upravičeno, saj naj bi naprave včasih snemale tudi tedaj, ko jih ne aktiviramo.

Nejevoljo javnosti je sprožilo zadnje razkritje, da se posnetki shranjujejo in obdelujejo. A z glasovnimi posnetki se ukvarjajo (tudi) pogodbeniki, zaradi česar so mnogi zaskrbljeni za zasebnost. Google je potrdil, da sodeluje z drugimi, poroča The Wall Street Journal, belgijski VRT NWS pa je razkril, da je asistent uporabnike občasno snemal tudi, ko mu to ni bilo ukazano. Tako je mogoče, da so v posnetkih zajeti občutljivi podatki (imena, naslovi itd.).

Več avdioposnetkov je belgijski medij prejel od enega od pogodbenikov. Tim Verheyden, nizozemski novinar pri VRT NWS, je imel na voljo več teh, med njimi pa so bili menda tudi takšni, ki niso bili namenjeni Googlovemu asistentu. Katera naprava je posnetka ustvarila, ni znano, je pa menda očitno, da so bili ustvarjeni brez aktivacije asistenta.

​Google že preiskuje zadevo in poudarja, da je pogodbenik s posredovanjem posnetkov kršil pravila. Pri spletnem gigantu še dodajajo, da poslušajo okoli 0,2 odstotka vseh posnetkov, zato da razumejo različne jezike, naglase in dialekte, kar da je pomembno pri nastanku tehnologije, katere rezultat je tudi Google Assistent.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije