A1 ALPHA

Novi domači nizkocenovnik

Pametni telefon A1 alpha, ki ga za en evro ponuja naš drugi največji operater, je soliden aparat za nezahtevnega uporabnika.
Fotografija: Velik zaslon se dobro obnese. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Velik zaslon se dobro obnese. FOTO: Staš Ivanc

Naš drugi največji mobilni operater A1 Slovenija spet ponuja »svoj« pametni telefon (za skupino A1 ga izdeluje kitajski ZTE). Lani je pod svojo blagovno znamko začel prodajati model A1 smart N9, novemu pa je ime A1 alpha. In ker gre za operaterjev hišni telefon, ga seveda ponujajo tako rekoč zastonj: ob dvoletni vezavi A1 alpha stane en ali dva evra na mesec, v boljših paketih pa je treba zanj odšteti samo en evro (v prosti prodaji stane 149 evrov).
 

Kaj je novega


Opremljen je z osemjedrnim procesorjem, sparjenim s 3 GB delovnega pomnilnika in kar 64 GB shrambe, kar je opazen korak naprej od predhodnika, ki je imel le 2 in 16 GB. Potem so tukaj še dvojna glavna kamera, večji zaslon in močnejša baterija ter skoraj nepredelan operacijski sistem android 9.

Zaobljena zadnja stran z dvojno kamero FOTO: Staš Ivanc
Zaobljena zadnja stran z dvojno kamero FOTO: Staš Ivanc
Procesor je opazno hitrejši od tistega v A1 smart N9 (v priljubljeni testni aplikaciji antutu ima skoraj dvainpolkrat boljši rezultat) in dejansko v praksi vse deluje precej gladko. Vsakodnevne aplikacije se odpirajo spodobno hitro in tekoče delujejo (če jih ne teče preveč v ozadju), le pri igricah je treba biti realen in se zadržati pri tistih enostavnejših in strojno manj zahtevnih.
 

Osnovna kamera


Kamera je, kot smo že dejali, dvooka: glavni kameri s 13 milijoni točk pomaga globinska z dvema megapiksloma, ki naj bi poskrbela za učinek zamegljenega ozadja pri portretih, a to ji ne uspeva najbolje, saj ima precej težav z ostrenjem. Tudi sicer je senzor bolj tako-tako in najbolje deluje le v optimalnih razmerah: če je svetlobe preveč ali premalo, ima hitro težave in slike so vidno slabše.


Tudi prednja kamera z 8 MP zahteva ravno pravo svetlobo, da naredi soliden selfie, niti pri videu rezultati niso ravno filmski. A za fotografije in posnetke, ki jih objavljamo na družabnih omrežjih in jih pregledujemo le na telefonu, bo že v redu.
 

Konkreten zaslon


Zaslon je pošteno velik, saj po diagonali meri skoraj 16 centimetrov (6,26 palca), le ločljivost ni ravno vrhunska – samo 1440 krat 720 točk. So pa barve zato bolj naravne kot pri lanskem A1 smart N9. Po drugi strani A1 alpha ni namenjen grafičnim oblikovalcem, profesionalnim fotografom in gamerjem, ki jim visoka ločljivost veliko pomeni.

Za filmčke na youtubu in brskanje po spletu je čisto dovolj. Zvok je opazno slabši kot pri malce dražjih telefonih, zato ni odveč imeti s seboj kakih slušalk.
 

Poštena baterija


Čeprav je aparat precej plastičen, je lepo oblikovan pa tudi robovi ob zaslonu so precej tanki – ob straneh so tanjši kot pri neprimerno dražjem iphonu. Na zadnji strani je čitalnik prstnih odtisov, ki sicer ni najhitrejši, a deluje zanesljivo. Baterija s kapaciteto 3100 mAh zdrži tudi do dva dneva normalne uporabe, le polni se precej počasi, sicer pa telefone po navadi vsi polnimo čez noč. Fino je tudi, da ima NFC-čip, tako da lahko z A1 alpho brezstično plačujemo (če seveda imamo naložene ustrezne aplikacije). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije