KLEPETALNI ROBOT

Ne veste, ali imate koronavirus? Vprašajte Vida, ki je na voljo 24 ur na dan

Deset mladih slovenskih razvijalcev je izdelalo klepetavega robota, ki prek facebooka preveri, ali je oseba okužena s koronavirusom.
Fotografija: Klepetalni robot Vid ocenjuje tveganje za okužbo. FOTO: Pivk Mavric, Delo
Odpri galerijo
Klepetalni robot Vid ocenjuje tveganje za okužbo. FOTO: Pivk Mavric, Delo

Vid je klepetalni robot (chatbot) na platformi facebook messenger, ki je uporabnikom brezplačno na voljo 24 ur na dan. Prek kratkega vprašalnika oceni tveganje za okužbo z novim koronavirusom, obenem pa uporabnikom ponudi relevantne informacije ter napotke glede na njihove odgovore na podlagi smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

Informacije so prikazane prek ilustracij na hiter, zapomnljiv in uporabniku domač način.

S slovenskim klepetalnim robotom Vid o tveganju za okužbo s koronavirusom. FOTO: posnetek zaslona
S slovenskim klepetalnim robotom Vid o tveganju za okužbo s koronavirusom. FOTO: posnetek zaslona
Nameni projekti so preprečevanje panike in pomirjanje javnosti ter ozaveščanje o osnovnih preventivnih higienskih ukrepih in nujnih ukrepih družbenega distanciranja, ki preprečujejo širjenje epidemije. Ustvarjalci si prizadevajo, da uporabniki, za katere je iz odgovorov jasno razvidno, da niso primerni za testiranje oziroma hospitalizacijo, ne bi prihajali na vstopne točke za testiranje, v zdravstvene domove in bolnišnice, saj bi s tem še dodatno obremenjevali zdravstvene ustanove.
Preberite tudi: Otroci pozitivni, starši pa v firmi
Robot nagovarja tudi manjši del uporabnikov, ki so na podlagi podanih odgovorov v skupini srednjega ali velikega tveganja, kako naj ravnajo naprej. Daje jim natančne napotke za postopek samoizolacije, ustrezne stike, napotke, naj osebno ne obiskujejo zdravstvenih domov ali bolnišnic, ter natančne lokacije vstopnih točk za testiranje na koronavirus s povezavami za pot (Google Maps), če jih zdravnik tja napoti.
Preberite tudi: Vlada sporoča vojnim dobičkarjem: Ne kličite nas (V ŽIVO)
Povod za razvoj chatbota Vid so prvi rezultati sorodnega projekta tajskega raziskovalnega inštituta Freak lab, kjer je ekipi medicinske stroke, oblikovalcev in razvijalcev uspelo lansirati klepetalnega robota Covid19 Bot z isto namembnostjo, s katerim je v zgolj prvih štirih dneh vprašalnik rešilo več kot 100.000 ljudi. Z vodjo projekta Nutchanon Ninyaweejem so Slovenci potrdili solidarno sodelovanje in prejeli pomoč ter podporo projektu.

Projekt ob pomoči zunanjih sodelavcev, doktorjev medicine, je delo Žige Kramperška (podjetji Val Skupina in Troljo), kletepalnega robota je oblikoval Emil Kozole (podjetje Ljudje), urednikovanje in usklajevanje s smernicami Nijz je prevzel Matija Zajec, videostrategijo Tjaša Deu, zastavljena vprašanja pa je pripravil Jaka Peršon. Tehnično platformo je doniralo podjetje Chatfuel.

Z Vidom je mogoče klepetati na www.vid-bot.si ali na platformi facebook messenger.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije