TEST TELEFONA

Najdražji med najdražjimi: Iphone 11 pro max

Apple iphone 11 pro max prinaša težko pričakovane novosti, med katerimi sta vodilni nova trooka kamera in močna baterija.
Fotografija: Oblika iphona ostaja ista, notranjost pa je nadmočna. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Oblika iphona ostaja ista, notranjost pa je nadmočna. FOTOGRAFIJI: Staš Ivanc

Potem ko smo se v nedeljski izdaji Novic že navduševali nad novim iphonom 11 pro (in se držali za glavo zaradi njegove cene), smo zdaj v mastne roke dobili še njegovega večjega brata s končnico max, ki za še nekaj več denarja ponuja večji zaslon in zmogljivejšo baterijo. Preostala strojna in programska oprema je identična tisti iz iphona 11.

Trooka kamera

Oblika telefona ne prinaša niti revolucije niti evolucije, saj je iphone 11 pro max le večja različica iphona X izpred dveh let. In čeprav ima okoli odličnega 6,5-palčnega oled zaslona opazno debelejše robove od konkurence, gre za lep kos oblikovanja. Še sploh všečna je matirana zadnja stran, ki je prijetna osvežitev od vseh tistih bleščečih hrbtišč. Pohvaliti je treba nadgrajeno trooko kamero, ki z ultraširokokotnim, standardnim (pardon, širokim) in telefoto objektivom omogoča štirikratni optični zum in dela res odlične fotografije in videoposnetke, pri čemer ji pomaga tudi umetna inteligenca. Ena od najzanimivejših novosti poleg nočnega načina fotografiranja je zajemanje fotografij zunaj okvirja, kar pomeni, da bo fotoaparat, če slikamo s standardno in telefoto lečo, naredil posnetek tudi z ultraširokokotno lečo – in še smo nekoga ali nekaj ponesreči odrezali iz kadra, ga lahko naknadno vrnemo v aplikaciji photos. Isto lahko naredimo tudi pri videu. Treba je le upoštevati, da se bo pomnilnik na ta način precej hitreje napolnil, iphoni pa že od nekdaj nimajo reže za spominsko kartico. Nova je tudi prednja selfie kamera, ki poleg snemanja v ločljivosti 4K dela tudi t. i. slofieje, se pravi selfieje v počasnem posnetku.

Močno in še močneje

Applov A13 bionic je trenutno absolutno najzmogljivejši telefonski procesor in iphone 11 pro max leti kot sneta sekira. Odklepanje z obrazom je hitro in zanesljivo, močno okrepljena je baterija, ki ima zdaj skoraj 4000 mAh kapacitete, tako da ni več treba nenehno nositi s seboj zunanje baterije, priložen pa je močnejši napajalnik za hitro polnjenje. Ojačana je tudi vodoodpornost, s čimer iphone 11 pro max zdrži pol ure štiri metre globoko. Operacijski sistem ios 13 pa je poglavje zase, o katerem bomo še pisali.

Zasoljena cena

Odličnemu iphonu 11 pro max lahko poleg dolgega imena zamerimo le (pre)visoko ceno. Za osnovno različico z le 64 GB notranjega pomnilnika je namreč treba odšteti (najmanj) 1250 evrov, medtem ko modela z 256 in 512 GB shrambe staneta 1430 in 1650 evrov. Za primerjavo: Samsungova galaxyja S10+ in note 10+ pri istem ponudniku staneta 1249 in 1189 evrov. Dražja sta le Samsung galaxy fold in prihajajoči huawei mate X, za katera v Nemčiji zahtevajo oziroma bodo zahtevali 2100 in 2300 evrov. Noro. 
Zadnja stran razkriva novo trooko kamero in logotip, premaknjen v sredino.
Zadnja stran razkriva novo trooko kamero in logotip, premaknjen v sredino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije