TELEFONIJA

LG se spušča v boj z vodilno trojico

Telefon G8s ima vse, kar človek pričakuje od premijskega telefona. Ima pa tudi par zanimivih, a nepotrebnih (programskih) dodatkov.
Fotografija: LG G8s sicer lepo sede v roko, a je zaradi debelejših robov okoli zaslona kar nekam širok. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
LG G8s sicer lepo sede v roko, a je zaradi debelejših robov okoli zaslona kar nekam širok. FOTO: Staš Ivanc

V času ameriške blokade Huaweija je v našo redakcijo priromal novi paradni konj korejskega LG, ki naj bi ustregel potrebam zahtevnejšega uporabnika pametnih telefonov: ima velik oled zaslon, močan procesor, obilje pomnilnika, trooko glavno kamero in vzdržljivo baterijo. Sodeč po specifikacijah bi moral biti LG G8s thinq zadetek v polno, še posebno s privlačno ceno 699 evrov za premijski telefon. Pa poglejmo, ali je LG končno izdelal telefon, ki se lahko brez težav primerja z Applovim iphonom Xs, Samsungovim S10 in Huaweijevim P30.

Velik in barvit zaslon

Najprej je treba le poudariti, da obstaja tudi model LG G8 thinq brez s-ja, ki ima mičkeno manjši zaslon, a z višjo ločljivostjo, dve glavni kameri namesto treh, poleg tega pa ima piezoelektrični zaslon, ki služi kot zvočnik (to LG počne tudi pri svojih dražjih televizorjih). Skratka, mi smo obdelovali model G8s s 6,2-palčnim oled zaslonom, kar pomeni žive barve in odlične kontraste, pa čeprav ima »le« 1080-krat 2248 točk. Slika je bila pričakovano odlična tako pri vsakdanji uporabi kot pri igranju iger in gledanju videa, škoda je le, da ima telefon precej široke robove okoli zaslona, kar je v teh časih že precej nekul. Oblika ni nič presunljivega; na trgu je kar nekaj lepših telefonov. Malce je moteča tudi tipka za vklop/izklop, ki je postavljena zelo visoko na zgornji desni rob aparata.

Vrhunska strojna oprema

A dobro, videz ni vse. Notri tiktaka trenutno najhitrejši procesor za androidne telefone: naviti Qualcommov snapdragon 855, ki v navezi s šestimi gigabajti delovnega pomnilnika in konkretnih 128 GB shrambe (ki se jo da razširiti z micro sd spominsko kartico do enega terabajta) zagotavlja super hitro delovanje. Namesto piezoelektričnega zaslona oziroma zvočnika ima G8s standardna stereozvočnika, ki poskrbita za povsem soliden zvok, seveda pa zvok zaživi šele s slušalkami ali s priklopom na zunanji ojačevalnik, kjer se izkaže kakovosten digitalno-analogni pretvornik zvoka. Telefon ima kajpak klasični avdioizhod za slušalke, kar bo razveselilo predvsem lastnike tistih boljših slušalk. Baterija je povsem dovolj zmogljiva za mirno celodnevno delo.

Dobra kamera

LG že kar precej let svoje telefone opremlja z dvojno glavno kamero, G8s pa ima modno trojno kamero, in to ne z globinskim senzorjem, ampak s poštenim telefoto zrklom (52 mm) z 12 milijoni točk, ki poskrbi za dvakratno optično povečavo. Standardni kameri (12 MP, 27 mm) dela družbo še za LG klasična ultra širokokotna kamera (13 MP, 16 mm), ki pa v nasprotju z drugima dvema ne pozna samodejnega ostrenja in nima optičnega stabilizatorja slike. Rezultati so zelo dobri tako podnevi kot ponoči, pri čemer pa je treba opozoriti, da umetna inteligenca v načinu AI Cam rada pretirava s kontrasti. Je pa koristna ponoči, ko naredi skoraj tako dobre fotografije kot namenski nočni pogled. Priznati pa je treba, da sta na tem področju še vedno absolutna prvaka Huawei in Google s svojimi aktualnimi telefoni.

Selfie kamera ima sicer samo osem milijonov točk, zato pa ima lepo odprto zaslonko (F/1,7) in avtofokus, pomaga pa ji še ToF kamera za boljše zaznavanje globine, kar daje zelo dobre selfieje, še posebno v portretnem načinu. Ko smo že pri slednjem: LG G8s obvlada portretni način z zamegljenim ozadjem tudi pri snemanju videa, kar omogoča precej zanimive cinematične posnetke.

Ukazovanje z gibi?

LG je hotel pri modelu G8s ponuditi nekaj novega in drugačnega. Prva novost je Hand ID oziroma identifikacija z roko. Prednja kamera analizira črte naše dlani, poskenira pa tudi vidne žilice, kar naj bi bilo bolj zanesljivo od prepoznavanja obraza, menda pa tudi od prstnih odtisov, pravijo pri LG-ju. Kaj pa vem. Vsekakor stvar ne deluje tako zanesljivo kot klasični čitalnik prstnih odtisov, ki je pri G8s lepo stacioniran na hrbtni strani telefona. Druga stvar pa je air motion oziroma zračno premikanje, pri katerem lahko določene stvari upravljamo z gibi dlani in prstov, ne da bi se dotaknili telefona. Sliši se zabavno, a v praksi dela bolj tako-tako, razen reguliranja jakosti zvoka pa ne vidim neke resnično uporabne vrednosti. A na koncu lahko mirno rečem, da je tale G8s na res visoki ravni in se končno lahko kosa s sveto trojico pametne telefonije, pa tudi priporočena cena ni pretirana: 699 evrov.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas