TEST

Lenovova alternativa, ki ponuja veliko za svoj denar

Ideapad S540 z AMD-jevim procesorjem ryzen 5 in grafično kartico vega 8 poganja tudi sodobne igre.
Fotografija: Lenovo ideapad S540 z AMD-jevim procesorjem navduši s hitrim in tihim delovanjem. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Lenovo ideapad S540 z AMD-jevim procesorjem navduši s hitrim in tihim delovanjem. FOTO: Staš Ivanc

Proizvajalec procesorjev AMD je bil pred dobrim desetletjem, natančneje leta 2006, na področju osebnih računalnikov enakovreden Intelu, nato pa je začel izgubljati tržni delež. A po splovitvi nove generacije zmogljivih, zanesljivih in cenovno ugodnih procesorjev serije zen pred dvema letoma se je začel vračati in zdaj je po dolgih letih spet dosegel skoraj tretjinski delež, kar pomeni približno 70-odstotno rast v primerjavi z letom 2016, ko je AMD-jev tržni delež padel celo pod dvajset odstotkov.


Procesorji ryzen so se izkazali za tako dobre in predvsem cenejše od primerljivih Intelovih, da je AMD imel sprva nekaj težav, da je ustregel velikemu povpraševanju. In če so bili AMD-jevi procesorji in grafične kartice doslej priljubljeni predvsem med zanesenjaki, ki so kupovali posamezne komponente in sami sestavljali računalnike, so jih v zadnjem času v serijsko proizvodnjo stacionarnih in prenosnih računalnikov začeli vgrajevati tudi veliki proizvajalci. Med njimi je kitajski Lenovo, ki nas je razveselil s testnim modelom ideapad S540, v katerem tiktaka štirijedrni procesor ryzen 5 3500U z integrirano grafično kartico radeon vega 8, opremljen pa je z osmimi gigabajti rama in poštenimi 475 GB hitre SSD-shrambe.

Lep paket

Ideapad S540 je ultratanek prenosnik s 14-palčnim zaslonom, ki tehta manj kot dva kilograma, k nam pa je prišel v zelo simpatični bakreni barvni različici. Na levi strani ohišja so vtičnica za napajanje, hdmi-izhod, vtičnica usb c in klasični kombinirani avdiopriključek (mikrofon/slušalke), na desni pa so reža za spominsko kartico sd in par klasičnih usb-vtičnic, od katerih je ena prižgana ves čas, kar pomeni, da lahko polnimo naprave, tudi ko je prenosnik ugasnjen. Manjka le ethernet vtičnica, kar pomeni, da bo treba nabaviti adapterček. Ko dvignemo pokrov, opazimo par zvočnikov na vsaki strani tipkovnice, ko pa pogledamo naokoli, vidimo, da so hladilne reže skrili na dno prenosnika. Kar je čisto v redu, saj se AMD-jev ryzen5 tudi pod veliko obremenitvijo ne segreva pretirano in ne zahteva tako močnega in tulečega ventilatorja kot nekateri Intelovi procesorji.

Zmogljivi procesor

Ideapad z ryzenom se odlično izkaže pri vseh opravilih in tudi pri sodobnih grafično zahtevnih igrah; le pri nekaterih je bolje nastaviti malo manj podrobnosti ali izbrati malce nižjo ločljivost namesto polne visoke ločljivosti 1080p. Tudi baterija je spodobno zmogljiva: po uradnih podatkih naj bi zdržala do 12 ur, realno pa se pri brskanju po spletu in gledanju videa pri polni svetilnosti zaslona izprazni v dobrih sedmih urah. V bistvu bi bila še največja zamera tipkovnica, saj imajo tipke res malo hoda. Na srečo pa dajejo dovolj povratnega odziva in so osvetljene. Ideapad S540 z ryzenom 5 bo pri nas stal okoli 700 evrov, kar je poštena cena, saj ponuja več kot primerljivi prenosniki z Intelovimi procesorji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije