PREVERJAMO

Koliko stane štiričlansko družino dopust v Umagu (1. del)

Izračunali smo stroške enotedenskih počitnic za štiričlansko družino v Istri in na Hvaru. Tokrat za nastanitev v apartmajih. 
Fotografija: Zaliv Mlini. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zaliv Mlini. FOTO: Marko Feist

Poletje se bliža in tako tudi letni družinski dopusti. Največ Slovencev dopustuje v drugi polovici julija in v prvi polovici avgusta, še vedno se jih največ odloči za sosednjo Hrvaško. Cene prenočitev vsako leto naraščajo, zato bomo preverili, kaj in za koliko ponujajo naši južni sosedje. V prvem članku bomo primerjali nastanitve v apartmaju, v drugem bivanje v hotelu, v tretjem pa ponudbo za kampiranje.

Prečesali smo ponudbe apartmajev za štiričlansko družino z dvema otrokoma, starima tri leta in deset let. Odločili smo se, da izberemo letovanje v Umagu in na Hvaru ter preverimo, kakšne so cene, če počitnice rezerviramo že zdaj.

En teden med visoko sezono v Umagu

Ponudba za apartma v Umagu za en teden počitnic, od ponedeljka do nedelje (šest prenočitev), začenši z 29. 7., ki ima kuhinjo, štiri postelje (ne raztegljivih kavčev) ter je v bližini plaže in središča mesta, se začne pri 900 evrih. Gre za ponudbo, ki ima na Bookingu oceno vsaj osem in tri zvezdice. Če želite udobje s štirimi zvezdicami, cene takoj narastejo za najmanj 200 evrov, v večini primerov so okoli 1300 evrov. Ponudba seveda ne vključuje hrane.

Umag. FOTO: Marko Feist 
Umag. FOTO: Marko Feist 

Če pa sta vsaj dva člana družine pripravljena spati na raztegljivem kavču, je cena skoraj polovico nižja, začne se pri 480 evrih, vendar se večina cen giblje okoli 600 evrov. Dlje od plaže se najdejo tudi cenejše ponudbe.

Če prenočitvam prištejemo še pot in predpostavimo, da imate družinski avto, boste za stroške iz Ljubljane in nazaj odšteli okoli 25 evrov.

Cene so trenutno zelo podobne tudi za teden po izbranem, torej od 5. do 11. avgusta, je pa zasedenost kapacitet za izbrane datume že zelo velika. Prvi termin je zaseden čez 60-odstotno, drugi več kot 80, tako da lahko pričakujete dvig cen, ko se bo ponudba še zmanjšala. Kot vedno torej velja, da se izplača zgodnja rezervacija.

En teden v začetku avgusta na Hvaru

Za isti termin smo pregledali tudi ponudbo za Hvar, in sicer namestitev v mestu Hvar. Zanimivo je, da so cene z enakimi kriteriji, kot so opisani zgoraj, zelo podobne kot v Umagu. Apartmaji s štirimi posteljami stanejo okoli 960 evrov in cene se ne spremenijo veliko niti za drugi termin. V primerjavi z Umagom pa cena ne upade bistveno, če je ležišče namesto postelje raztegljivi kavč. Zasedenost v prvem izbranem terminu je že zdaj 94-odstotna, v drugem pa 82.

FOTO: Getty Images, Istockphoto
FOTO: Getty Images, Istockphoto

Seveda pa boste bistveno več odšteli za potne stroške do Hvara. Izračun na spletni strani AMZS kaže, da naj bi za pot tja in nazaj porabili 120 evrov, od tega 80 evrov za gorivo in 40 evrov za cestnine na hrvaških avtocestah. K temu je treba prišteti še plačilo trajekta, ki stane 450 HRK za dva odrasla in dva otroka za navaden avto, kar je 60 evrov v eno stran.

Za Umag 925 evrov, za Hvar 1200 evrov

Predvidevajmo, da se strinjate z našimi zgoraj opisanimi kriteriji izbire, in izračunajmo celoten strošek dopusta. Za teden počitnic v Umagu bi za štiričlansko družino odšteli okoli 925 evrov za prenočitev in prevoz. Za počitnice na Hvaru pa nekoliko več, in sicer okoli 1200 evrov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas