NASVET ZA STARŠE

Kako otroka obleči za vrtec?

Nekaj enostavnih navodil.
Fotografija: Otrok mora biti oblečen čim bolj udobno. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Otrok mora biti oblečen čim bolj udobno. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Oblačenje otrok je včasih cela znanost. Bodisi zato, ker malček že izraža željo po tem, kaj bi oblekel, ali pa, ker sami ne veste, kaj je primerna obleka za vrtec. Naj bodo lepo oblečeni ali bolj praktično? Lahko je oboje, pomembno pa je upoštevati naslednja navodila.

1. Otrok naj ne bi oblačili v tesne in manj udobne hlače, oblecite jim torej trenirke, pajkice, udobna krilca.

2. Otroci naj imajo v vrtcu oblačila, v katera se lahko preoblečejo, če se polijejo oziroma zmočijo. 

3. Čevlji naj bi bili udobni in primerno veliki. Otroci so radi samostojni, temu pa je primerna obutev, ki ne zahteva zavezovanja in pomoči odraslega. Čevlji naj bodo vsaj do šole »na ježka«, copati pa natakljivi.

4. Pediatri in razvojni pediatri še priporočajo, da so otroci čim več bosi (tako hojo omogočajo mehki copati, nogavičke, ki ne drsijo, ter popolnoma bose noge), še zlasti, ko se igrajo zunaj v peskovniku ali tekajo po travniku. 

Da bo otroku udobno in da bo kar se da samostojen pri dnevni rutini (oblačenje, hranjenje), morajo biti oblačila temu primerna – otrok naj ne bi oblačili v tesne in manj udobne hlače (to so navadno kavbojke), oblecite jim torej trenirke, pajkice, udobna krilca brez pasov, ki se zapenjajo z gumbi (da si jih otrok lažje sam sleče oziroma obleče). Prav tako pa otroci zaradi varnosti naj ne bi nosili nakita.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas