NOVO

Huaweijev operacijski sistem

Harmonyos bo naložen na pametnih napravah, kot so ure, zasloni, sistemi v vozilih in zvočniki.
Fotografija: Šef Honorja George Zhao na predstavitvi pametne televizije honor vision FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Šef Honorja George Zhao na predstavitvi pametne televizije honor vision FOTO: Reuters

Po vseh zapletih in razpletih med ameriško vlado in kitajskim Huaweijem je slednji na svoji razvojni konferenci HDC po večletnih napovedih in govoricah le predstavil lastni operacijski sistem za pametne naprave, imenovan HarmonyOS.

Po besedah Richarda Yuja, izvršnega direktorja Huaweijevega oddelka za potrošniške izdelke, »ni primerljiv z Googlovim androidom in Applovim iosom, saj gre za porazdeljen operacijski sistem z majhnim jedrom, ki zagotavlja nemoteno izkušnjo. Ima zanesljivo in varno arhitekturo ter je namenjen vrsti različnih naprav. Aplikacijo razvijete le enkrat ter jo nato prilagodljivo razporedite na vse.« Harmonyos bo na voljo po vsem svetu kot odprtokodni operacijski sistem.
 

Pametna televizija


Novi operacijski sistem bodo najprej uporabili v pametnih napravah, kot so ure, zasloni, sistemi v vozilih in zvočniki. Prvi napravi, ki uporabljata harmonyos, sta Honorjeva (Huaweijeva sestrska blagovna znamka) pametna televizorja honor vision in honor vision pro s 140-centimetrsko oziroma 55-palčno diagonalo, ultravisoko razločljivostjo 4K in tehnologijo HDR ter osemjedrnim procesorjem.


Model pro ima vgrajeno tudi spletno kamero in 32 GB pomnilnika za hranjenje multimedijskih vsebin, navadni vision pa polovico manj. Televizorja bosta na Kitajskem na prodaj še ta mesec, pri čemer bo vstopni model stal približno 480 evrov, model pro pa 600 evrov. Nekoliko pozneje bosta na voljo še drugje po svetu, tudi v Evropi; cene za naše loge še niso znane. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije