PONAREDKI V SLOVENIJI

FOTO: Ste prepričani, da niste žrtev nategunov?

Previdno, da ne boste sami sebi zaradi nekaj evrov nakopali zdravstvene težave.
Fotografija: Kupci so ostali brez kupljenih predmetov. FOTO: Finančna uprava RS
Odpri galerijo
Kupci so ostali brez kupljenih predmetov. FOTO: Finančna uprava RS

LJUBLJANA – Kupujete stvari prek spleta? Mnogi to počnemo, velikokrat pa nas pritegnejo nižje cene. Pa se kdaj vprašate, ali ste sploh dobili, kar mislite, da ste kupili? 

Na sejmu Agra v Gornji Radgoni (sodelovali bodo tudi na sejmu MOS v Celju) je Finančna uprava RS (Furs) pred kratkim predstavljala izdelke ponaredke, ki so jih zasegli njihovi cariniki. V vitrini je bilo tako mogoče najti ponarejeno obutev (znamke Nike, famozne uggice), sekljalnik, očala znanega proizvajalca, ure (adidas, rolex in podobno), torbici (chanel, adidas) in celo Akropovičev izpuh.


Pri Fursu pravijo, da odkrito ponarejeno blago zadržijo, pozneje pa se odvzame in uniči: »Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez blaga.« Pojasnjujejo še, da se blago uniči:

– kadar je ugotovljeno, da so bile pravice intelektualne lastnine kršene (na sodišču) ali
– če se stranki (nosilec blagovne znamke ali druge pravice intelektualne lastnine in uvoznik oziroma prejemnik blaga) o uničenju blaga sporazumeta.

Uničenje blaga v Sloveniji organizira in plača nosilec pravice (npr. nosilec blagovne znamke) oziroma oseba, ki ji je tako naloženo s sodbo, Furs pa izvaja nad uničenjem blaga carinski nadzor.
 

Kako vemo, da gre za ponaredek?


Če nismo strokovnjaki, pri samem izdelku včasih težko. Vsekakor pa nekaj smrdi, če je cena izjemno nizla. Če izdelek pri nas stane 100 evrov, prek spleta pa desetino te cene, potem naj vam svetijo rdeči opozorilni znaki. Treba je paziti, na kakšnih spletnih straneh naročate, preverite jih v različnih iskalnikih, preglejte komentarje. Če naročate kreme, ure, oblačila in obutev (ali celo tablete!), se morate zavedati, da bo vse to v neposrednem stiku z vašo kožo in da razne snovi (lahko) prehajajo v organizem. Sledijo lahko tudi zdravstvne težave, pri elektronskih napravah pa je vprašanje zanesljivosti in varnosti (so bile ustrezno testirane in ali so sploh varne za uporabo?).

Vsekakor pamet v glavo.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam s pomočjo spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije