TELEFON

Dober telefon s hecnim imenom

Huawei P smart Z kot prvi v srednjem razredu ponuja zanimivo rešitev – izskočno kamero, s katero so se znebili zavihka na zgornjem robu zaslona.
Fotografija: Zaslon je velikanski, a še vedno obvladljiv zaradi zaobljenih robov na hrbtni strani telefona. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Zaslon je velikanski, a še vedno obvladljiv zaradi zaobljenih robov na hrbtni strani telefona. FOTO: Staš Ivanc

Huawei je v zadnjih letih naredil velik(e) korak(e) naprej. Potem ko je dolgo slovel kot proizvajalec cenovno ugodnih telefonov nižjega in srednjega razreda, je s serijama P in mate odločno zakorakal v visoki razred, kjer je zbrcal stare junake s prestolov in se utrdil kot član svete trojice najmočnejših proizvajalcev pametnih telefonov na svetu: Samsung, Huawei, Apple.

Izskočna kamera elegantno prileze iz ohišja. FOTO: Staš Ivanc
Izskočna kamera elegantno prileze iz ohišja. FOTO: Staš Ivanc
A čeprav je Huawei postal tako velik globalni igralec, da se ga je ustrašila celo Amerika – če malce banaliziramo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko –, podobno kot Samsung še vedno ponuja zelo širok spekter telefonov: od tistih za manj kot stotaka pa do tistih za tisočaka. In lahko rečemo, da Huawei že tradicionalno izdeluje odlične telefone v srednjem razredu, kjer je bitka za kupca najhujša.
 

Ku-ku, kamera


Takšen je tudi novi P smart Z, ki je spet posrečena kombinacija zmogljivosti in cene. Le njegovo ime je »krneki«, bi rekla mularija. No, morda pa namiguje na t. i. generacijo Z, ki bi po cenovni politiki morala biti njegova ciljna skupina. Kakor koli že, P smart Z ni od muh. Je prvi pametni telefon srednjega razreda, ki se je znebil tistega zavihka na zgornjem robu zaslona, ki ga je uvedel Applov iphone X. Ni ne zavihka, ne kapljice, ne debelega roba. V resnici ima telefon silno tanke robove za srednji razred.


Ja, kam pa so vtaknili selfie kamero? Heh, prednja kamera (s 16 MP) je izskočna. No, pravzaprav ne skoči ven, ampak jo premika elektromotorček. Menda naj bi zmogel več kot 100.000 ponovitev. Če nam telefon pade iz rok, se kamera samodejno skrije. Glavna kamera je dvooka s 16 milijoni točk (f/1,8), ki ji pri globinskem ostrenju pomaga zrklo 2 MP. P smart Z dela dobre fotografije pri dobri svetlobi, kakovost opazno pade v zaprtih prostorih in temi. Podobno je pri selfiejih.
 

Eleganten videz


Telefon je elegantno zasnovan, zadnja (zaobljena) stran je videti dvobarvna, čeprav gre le za različni obdelavi materiala. Na voljo je v treh barvah: polnočno črni, safirno modri in smaragdno zeleni. Zaslon je velikanski – njegova diagonala je kar 16,74 cm oziroma 6,59 palca, kar je le pol centimetra manj od Samsungovega novega velikana note 10+. Zaslon ima sicer nekaj manj pik (1080 x 2340), a vseeno dovolj za lepo in ostro sliko. Procesor je (skoraj) isti kot pri dozdajšnjem Huaweijevem junaku srednjega razreda P30 lite, sparjen pa je s štirimi gigabajti delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika (na voljo je tudi reža za spominsko kartico).


P smart Z se odlično izkaže v vsakdanjih opravilih in tudi pri igranju mobilnih igric, dokler ne pretiravamo s podrobnostmi v nastavitvah. Tudi velika baterija drži in drži, le hitro polnjenje smo pogrešali, tako da za polnjenje izpraznjene baterije potrebuje nekaj več kot dve uri. Na hrbtni strani je zanesljiv in hiter čitalnik prstnih odtisov, zvočnik je samo eden, a je prijetno glasen, telefon pa ima tudi klasični avdioizhod.

Škoda je le, da se je zaradi brezrobega zaslona morala posloviti ledica, ki bi nas diskretno opozarjala na prejeta sporočila in obvestila. A za zelo dobro ceno 280 evrov je pač treba sprejeti kak kompromis. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije