Desetica za Huaweijeve telefone

Nadgradnja na operacijski sistem android 10 oziroma emui 10 je končno na voljo tudi pri nas; pastelne barve, temni način, preglednejša aplikacija za kamero in še in še.
Fotografija: Huawei mate 20 pro je dobil nadgradnjo na emui 10.
Odpri galerijo
Huawei mate 20 pro je dobil nadgradnjo na emui 10.

Prepoved sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem uradno še vedno velja, a ameriško ministrstvo za trgovino je sredi novembra za tri mesece spet podaljšalo moratorij na izvajanje izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa, tako da kitajski telekomunikacijski gigant normalno posluje z dobavitelji strojne in programske opreme iz ZDA.

Novi videz obvestil FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Novi videz obvestil FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Če odštejemo paradnega konja mate 30 pro, ki je na voljo le na azijskem trgu, saj ne sme uporabljati Googlovih aplikacij in storitev, se stvari za Huaweijeve pametne telefone, izdane pred usodnim majem 2019, niso prav nič spremenile.

Huawei v sodelovanju z Googlom redno izdaja popravke in nadgradnje operacijskega sistema in aplikacij, delujejo pa tudi vse Googlove storitve, brez katerih nam živeti ni. Zanimivo pa je, da je od sredine maja, ko se je Trump odločil obračunati z »vohunskim« Huaweijem, izšlo več telefonov z uradno Googlovo podporo.
 

Bolje pozno kot nikoli


Potem ko smo jeseni napovedovali, da bodo novejši Huaweijevi pametni telefoni še do konca leta prejeli nadgradnjo operacijskega sistema na android 10 oziroma uporabniški vmesnik emui 10, se je stvar seveda zavlekla v novo leto.


Saj je res, da je emui 10 za nekatere starejše modele na voljo že od novembra, a testirati so ga morali tudi domači operaterji. No, desetica je zdaj končno tu. Kak dan pred nadgradnjo nas je telefon (v našem primeru mate 20 pro) obvestil o novih pravilih o zasebnosti, ki jih je treba potrditi ali zavrniti, kmalu zatem pa nas je že čakalo obvestilo, da je nadgradnja pripravljena.
 

Lepši videz


Android 10 oziroma emui 10 prinaša več novosti, čeprav so uvedene tako nemoteče, da jih na prvi pogled morda niti ne opazimo, razen da se zaradi izboljšane animacije vse premika še nekoliko bolj gladko, videz pa je bolj magazinski in z malenkostnimi spremembami črk in ikon lepo pregleden. Ena najvidnejših novosti je temni način, ki ga je sicer poznal že prejšnji emui 9, a je tokrat razširjen na vse sistemske aplikacije, prilagaja pa tudi kontrast v različnih svetlobnih razmerah za boljšo berljivost. Kdor ne mara temnega videza, čeprav zna biti preglednejši, bo zelo zadovoljen tudi z običajnim izgledom, ki so ga nadgradili s pastelno barvno shemo, ki jo je navdihnil pokojni italijanski slikar tihožitij Giorgio Morandi.

Hitre nastavitve, ki jih prikličemo s potegom od zgornjega roba zaslona navzdol, so v temno sivi barvi, bližnjice pa imajo večje in bolj razločne ikone (zdaj jih je po pet v vrsti, in ne več šest). Spremenjen je tudi videz glavnih nastavitev, ki imajo nekaj več postavk; tudi tukaj so ikone malce večje.


Nadgradili so aplikacijo za kamero, katere videz je zdaj bolj minimalističen in ni nastlan z nepotrebnimi ikonicami, ima bolj priročen drsnik za zumiranje, v načinu zaslonka z dodatnim drsnikom spreminjamo »odprtje« zaslonke, s čimer povečujemo ali zmanjšujemo zamegljenost ozadja, dodali pa so tudi nekaj novih filtrov, tudi v črno-belem načinu fotografiranja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije