NUJNO BRANJE

Črni petek: 10 nasvetov pri nakupovanju

Nasvete za nakupovanje na črni petek je pripravila Zveza potrošnikov Slovenije.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

Prihaja črni petek, ki so ga slovenski trgovci k nam prinesli iz tujine. Čez lužo je ta dan določen kot prvi petek po ameriškem dnevu zahvalnosti, ki pade na četrti četrtek v novembru, zaznamujejo pa ga veliki popusti za nekatere izdelke. Tako spori med nakupovalci in pa tudi poškodbe, ki nastanejo med divjanjem do želenega artikla, niso nič nenavadnega. V Sloveniji kaj podobnega nismo zasledili, žal tudi ni tolikšnih popustov kot v Ameriki, smo pa črni petek nekoliko modificirali. Namesto enodnevnega črnega petka imajo nekateri trgovci črni petek kar ves mesec, eden od trgovcev pa je ravno danes objavil, da se črni petek pri njih začne v ponedeljek. Nenavadno, mar ne?

Vsekakor, če boste nakupovali na ta dan (ali na to obdobje), bodite preudarni. Spodaj navajamo 10 nasvetov, ki so jih pripravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in jih je smiselno upoštevati:

1. Prijavite se na e-novice priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred prej.

2. Če imate namen kupovati prek spletnih strani in imate v načrtu velik nakup, to storite čim prej. Ne pozabite, da na spletu ponudbe praviloma začnejo veljati že po polnoči, zato so ugodni artikli do jutra že lahko razprodani.

3. Naj vas ne zavede višina popusta. Vsekakor ceno preverite pri drugih trgovcih. Najboljše je, če ceno artikla spremljate že dneve ali celo tedne pred črnim petkom.

4. Če veste, kaj boste kupili prek spleta, še pred črnim petkom artkle položite v svojo košarico. Na črni petek zna biti marsikatera spletna stran trgovca precej obremenjena in zato delovati počasneje.

5. Izdelke kupite potem, ko ste o njih zbrali dovolj informacij. Uporabite razne vire, seveda so eni bolj, drugi manj zanesljivi.

6. Kvaliteta in cena ne gresta vedno skupaj, a včasih pa je pač tako in dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana. 

7. Niste mahnjeni na novosti? Potem je morebiti dober za vas čisto zadovoljiv predhodni model aktualnega. Cena je navadno nižja.

8. Če niste navdušeni nad spletnimi trgovinami, si kljub temu pomagajte s preverjanjem cen na spletu. Če so nižje, a ste fizično v trgovini, se skušajte s trgovci dogovoriti za popust.

9. Če ste izdelek kupili prek spleta in ni izpolnil vaših pričakovanj, ga v 14 dneh lahko vrnite trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. V primeru, da ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

10. Če izdelka ne dobite ali pa vam črni petek ni blizu, prihaja tudi spletni ponedeljek, pa tudi decembrski popusti. Morebiti bodo cene takrat še nižje. Ali pa ne. Na koncu je odločitev vaša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije