IOS 13

Zasebnost na iphonu

Applov operacijski sistem ios 13 ponuja natančenjše nastavljanje zasebnosti kot poprej.
Fotografija: Aplikacijam pogosto brez pomisleka podeljujemo dovoljenja. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Aplikacijam pogosto brez pomisleka podeljujemo dovoljenja. FOTO: Staš Ivanc

Mobilne aplikacije so precej radovedne, bi lahko rekli. Ko prvič zaženemo neko aplikacijo, nas najprej vpraša za dostop do vrste zasebnih podatkov. In uporabniki jim po navadi brez pomisleka podeljujemo dovoljenja oziroma se zavedamo, da je treba za določeno storitev plačati, čeprav ne gre vedno za denar. A brez skrbi, če si pozneje premislimo, lahko aplikaciji naknadno omejimo dostop do naših podatkov. Tokrat si poglejmo, kako to storimo pri Applovem mobilnem operacijskem sistemu ios, drugič pa bomo to storili še za Googlov android.

V iphonu je nastavitve zasebnosti mogoče preveriti na dva načina. Lahko gremo na Settings in tapnemo na sekcijo Privacy. Tukaj bi morali videti seznam stvari, za katere morajo aplikacije zaprositi za dovoljenje, da lahko dostopajo do njih: med njimi so stiki, koledar, lokacija, kamera in mikrofon. Če odpremo eno od kategorij, denimo Photos, vidimo, katere aplikacije želijo oziroma imajo dostop do fotografij. Pregledovanje zna biti sicer malce zamudno, a tako bomo za vsako kategorijo podatkov izbrali aplikacije, ki lahko dostopajo do njih ali ne. Še posebno dobro se je pomuditi v sekciji Location.


Druga možnost je preverjanje posamezne aplikacije: gremo na Settings in podrsamo do seznama vseh aplikacij, naloženih na telefon. Tukaj se, denimo, prepričamo, da Facebookova aplikacija nima dostopa do lokacije oziroma se poigramo z nastavitvami.

Apple je z lanskim operacijskim sistemom ios 13 olajšal postopek omejevanja dostopanja aplikacij do uporabnikove lokacije v ozadju. Zdaj lahko določimo, ali bo aplikacija do lokacije dostopala le, ko jo uporabljamo, ali pa nikoli oziroma vedno, lahko izberemo celo možnost, da nas to vpraša vsakič znova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije