OD TEDNA DO TEDNA

Vodič po tednih: Noseča sem, kaj pa zdaj?

Vodič po nosečnosti in pregledih v nosečnosti. 
Fotografija: Test nosečnosti. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Test nosečnosti. FOTO: Getty Images/istockphoto

Ko zamuja mesečno perilo, večina žensk najprej pomisli na to, da je noseča. Test nosečnosti se da danes dobiti v vsaki lekarni in dobro založeni drogeriji. Na izbiro so različni, od elektronskih do povsem običajnih trakcev, ki jih morate pomočiti v urin. Če se test obarva in pokaže, da je v vašem urinu hormon, ki kaže na nosečnost, je čas, da se naročite na pregled h ginekologu.

Potrditev

1.    Prvi pregled, kjer ginekolog potrdi nosečnost, se opravi predvidoma v 8. tednu, lahko pa tudi kasneje (do 12. tedna). Prvi ultrazvočni pregled je vaginalen, ginekolog pa z njim oceni, ali se plod razvija v maternici in prisluhne bitju srca. Plod izmeri in določi pričakovani datum poroda (PDP). 

Nosečnica bo dobila napotnico za laboratorijske preiskave urina in krvi. Določili bodo krvno skupino in RhD-faktor, ICT-test in hemograf, opravili preiskave za sifilis in toksoplazmozo. Po potrebi ginekolog opravi še PAP-bris, izmeri krvni pritisk in opravi tehtanje. 

Prvi ginekološki pregled je vaginalen. FOTO: Getty Images/istockphoto
Prvi ginekološki pregled je vaginalen. FOTO: Getty Images/istockphoto


2.    Drugi ginekološki pregled sledi od 11. do 14. tedna nosečnosti, ko ginekolog običajno opravi oceno tveganja za kromosomske nepravilnosti. Ta test je običajno za nosečnice, ki so mlajše od 35. leta, samoplačniški, nekatere nosečnice pa se odločijo tudi, da tega testa ne bodo opravljale. 

Gre za ultrazvočno preiskavo, kjer ginekolog oceni razvoj ploda, oceni tveganje za downov sindrom in druge kromosomske pravilnosti. Z odvzemom krvi opravijo še dvojni hormonski test. 

Vse več pa je tudi nosečnic, ki se odločajo za novi presejalni test NIPT (Nifty test), ki naj bi s kar 99,2-odstotno zanesljivostjo določil downov sindrom. Potreben je le odvzem krvi. Izvid je znan v manj kot 14 dni, je pa cena takšnega testa približno 600 evrov. 

Drugo trimesečje 

3.    Na tretjem ginekološkem pregledu med 16. in 18. tednom nosečnosti običajno ginekolog ne izvede ultrazvočne preiskave. Z minifetonom ali ultrazvokom posluša srčni utrip. Opravi se preiskava urina in izmeri krvni tlak. 

4.    Med 20. in 23. tednom ginekolog opravi morfologijo in oceni pravilen ali nepravilen razvoj ploda. V tem času še lahko pride do tega, da se spremeni predvideni datum poroda. Če plod ni sramežljiv, lahko ginekolog določi tudi spol otroka. V tem obdobju sledi nov odvzem krvi, če je bil prvi izvid negativen na toksoplazmozo, sledi kontrola. 

Ultrazvočna preiskava. FOTO: Getty Images/istockphoto
Ultrazvočna preiskava. FOTO: Getty Images/istockphoto


5.    Pregled med 26. in 28. tednom se posluša srčni utrip, izmeri tlak in izmeri velikost trebuha od vrha sramne kosti do vrha maternice. RhD negativne nosečnice opravijo ICT-test, nosečnica pa prejme injekcijo protiteles za zaščito do poroda. V tem obdobju nosečnice opravijo test za preverjanje sladkorne bolezni – OGGT-test, ki traja tri ure. 

Zadnje trimesečje


6.    Pregled v 32. tednu (pregledi v zadnjih tednih postanejo pogostejši). Sledi preverjanje srčnega utripa in merjenje maternice. Opravi se lahko ultrazvočni pregled, ni pa nujno. Preveri se urin in kri, nosečnica pa prejme napotnico za porod in nalog za prevoz z reševalnim vozilom. Dobi tudi potrdilo za urejanje porodniškega dopusta in otroškega paketa. 

7.    Pregled v 35. tednu je zelo podoben pregledu v 32. tednu. Nosečnice, ki niso prebolele toksoplazmoze, opravijo laboratorijske preiskave. Nosečnice pa lahko po tem tednu začnejo obiskovati tudi postopek dekompresije, ki izboljša krvni limfni pretok. Postopek izvajajo v ljubljanski porodnišnici. 

Pa je prišel čas za porod. FOTO: Getty Images/istockphoto
Pa je prišel čas za porod. FOTO: Getty Images/istockphoto


8.    V 37. tednu sledi ocena stanja s CTG. Merijo srčne utripe in jih posnamejo. S tem ocenijo, kako se počuti otrok v trebuhu. CTG se opravlja vsak teden do porod. Opravi se lahko tudi bris materničnega vratu, s katerim se odkrivajo patogene bakterije – streptkokok skupine B, s katerim se lahko otrok med porodom okuži. 

9.    Pregledi v 38., 39. in 40. tednu so podobni pregledu v 37. tednu. V zadnjem tednu lahko ginekolog preveri tudi morebitno odpiranje materničnega vratu. 

10.    Če nosečnica preseže 40 tednov, jo običajno napotijo v porodnišnico, kjer se dogovorijo, kako bodo ravnali v primeru, če otrok zamuja na svet. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije