JE ALI NI RES?

VIDEO: Razbijamo mite: če PIN-številko na bankomatu vtipkate obratno, pride policija

Preverili smo, ali to drži.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Splet in spletna omrežja so prepolna različnih zgodb, tudi lažnih novic. Kako pa naj uporabnik presodi, ali je zapisano resnično ali ni? Včasih ne more, včasih na kakšni verodostojni spletni strani, včasih pa lahko kakšno stvar preizkusi kar sam. Tako je tudi z naslednjo zgodbo.

Na spletu se je že večkrat pojavilo obvestilo, da če vas nekdo prisili v dvig denarja na bankomatu, PIN-številko vtipkajte v obratnem vrstnem redu. Tudi tako naj bi vam bankomat dal denar, hkrati pa alarmiral policiste. Pa je to res?

Najlažje to preverimo, če to poskusimo na bankomatu kar sami. Vzeli smo kartico ene od bank, katere PIN-številko smo v demonstrativne namene spremenili v 1234. Bankomat nam je vrnil kartico, mi pa smo jo nazaj potisnili v režo in vtipkali 4321. Na naše presenečenje nas je bankomat spustil v meni, kjer je bila izpisana tudi možnost za dvig denarja, toda ko smo izbrali 'dvig denarja', je bankomat zaradi napačnega vnosa PIN-številke ponovno zahteval vnos številke. Do denarja tako nismo mogli, policija pa prav tako ni prišla na pomoč.


Za vsak primer smo navedbe iz pisma preverili še pri PU Ljubljana, od koder pa so kratko odgovorili, da navedbe o alarmiranju policije ne držijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije