SKRB VZBUJAJOČE

Velikonočna šunka: priznali, da jim gre samo za denar

Pred velikonočnimi prazniki smo preverili, zakaj proizvajalci šunkam dodajajo vodo.
Fotografija: Šunka bo kmalu na vseh mizah. FOTO: Proformabooks Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Šunka bo kmalu na vseh mizah. FOTO: Proformabooks Getty Images/istockphoto

Šunka (knjižno pogovorno za gnjat) je prekajen in razsoljen del svinjskega stegna. Lahko ima kost, lahko je brez nje. Klasičen način priprave vključuje soljenje mesa in dodajanje začimb ter prekajevanje in dozorevanje mesa. Ta način je precej dolgotrajen, saj že razsoljevanje mesa traja od tri do štiri tedne. Pri njem se porabi tudi več mesa, saj se iz 100 gramov mesa pridobi četrtino manj končnega izdelka.

Veliko šunk, predvsem tistih z nižjo ceno, ki jih lahko kupimo v trgovinah, je narejeno po drugem, hitrejšem postopku, pri katerem se meso razsoli z vbrizgavanjem solne raztopine, začimb in aditivov za okus, barvo itd. Po nekaj dneh sledi dimljenje in kuhanje. Cena ne odseva nujno kakovosti, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), zato bodite pozorni na deklaracijo, kjer mora biti napisano, ali je šunki dodana voda.



ZPS piše, da nekateri proizvajalci vodo injicirajo zaradi povečanja mase in volumna izdelka. Mi pa smo po razlogih za dodajanje vode vprašali šest proizvajalcev šunk, za katere so na testu ZPS ugotovili, da je v nekaterih njihovih izdelkih dodana voda.

Šunka je eden od temeljev velikonočne pojedine. FOTO: Dulezidar Getty Images/istockphoto
Šunka je eden od temeljev velikonočne pojedine. FOTO: Dulezidar Getty Images/istockphoto

Vprašali smo proizvajalce mesnin, odgovorila sta nam samo dva

Izmed petih proizvajalcev, za katere so v testu ZPS potrdili, da šunkam dodajajo vodo, sta nam odgovorila samo dva proizvajalca: Meso Kamnik (Anton) in Kmetijska zadruga Laško.

V podjetju Meso Kamnik (Anton) pojasnjujejo, da proizvajajo dva tipa šunk; klasično prekajeno šunko BK in šunko BK. Prva vrsta šunke je brez dodane vode in je pripravljena po klasičnem receptu, druga pa vsebuje 80 odstotkov mesa in 20 odstotkov mešanice vode, začimb, soli in aditivov. Pravijo, da je voda dodana za povečanje sočnosti šunke: »Voda, ki jo v primerjavi s podobnimi šunkami na trgu dodajamo izredno malo, je v omenjeni izdelek dodana zaradi večje sočnosti izdelka, ker je to neki ciljni skupini ljudi všeč.«

Tudi v Kmetijski zadrugi Laško izdelujejo dve vrsti šunki, klasično brez dodane vode, ki je zorjena v slanici, in tisto, ki je narejena po hitrejšem postopku razsoljevanja. »Takšna mesnina je lahko konkurenčna cenovni zahtevi kupca. Prav iz tega razloga smo se v naši mesni predelavi že pred leti odločili, da predvsem končnemu kupcu jasno povemo, kaj ponujamo,« so nam odgovorili. Niso pa sporočili, koliko je v tej šunki mesa in koliko vode. Pri obeh  proizvajalcih so šunke različno označene, da se lahko kupec sam odloči za nakup glede na kakovost izdelka in njegove želje.

Preostali trije proizvajalci: Kras, Celjske mesnine (Z'dežele) in Pik Vrbovec na naša vprašanja, zakaj v svoje šunke injecirajo vodo, niso imeli časa (ali poguma?) odgovoriti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije