NOVOSTI

V znamenju fotografije

Huaweijeva nova pametna telefona P30 in še posebno P30 pro se ponašata z zavidljivimi fotografskimi sposobnostmi.
Fotografija: Richard Yu med predstavitvijo novih huaweijev P30 in P30 pro v Parizu FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Richard Yu med predstavitvijo novih huaweijev P30 in P30 pro v Parizu FOTO: Reuters

Huawei je ta teden v Parizu slovesno predstavil najnovejša pametna telefona P30 in P30 pro, ki so ju slovenski operaterji mobilne telefonije veselo ponujali že v predprodaji, saj so vsi pričakovali, da bosta spet odlična. In tudi sta, še posebno model s končnico pro, novi paradni konj kitajskega giganta, ki je lani prodal rekordnih 206 milijonov aparatov in se še utrdil na drugem mestu med proizvajalci pametnih telefonov. Več telefonov – skoraj 294 milijonov – je prodal le še korejski Samsung.

Mega optični zum

Trooka kamera (tele, standardna in širokokotna) s pomožnim globinskim senzorjem – in bliskavico, seveda. FOTO: Staš Ivanc
Trooka kamera (tele, standardna in širokokotna) s pomožnim globinskim senzorjem – in bliskavico, seveda. FOTO: Staš Ivanc
In P30 pro je v svet mobilne fotografije spet prinesel nekaj novega: periskopski zum, s katerim so rešili problem, kako v tako tanko ohišje (8,4 milimetra) stlačiti dovolj leč na dovolj "veliki" razdalji za konkretno optično povečavo. Rešitev je znana že iz kompaktnih kamer: svetloba pade na prizmo teleobjektiva, ki jo prelomi in pod kotom 90 stopinj spusti skozi preostale leče, s čimer so Huaweijevi inženirji v zdaj že tradicionalnem sodelovanju z nemško Leico lahko povečali goriščno razdaljo in v ohišje telefona spravili pravi pravcati teleobjektiv, ki je enak 125-milimetrskemu objektivu pri fotoaparatu klasičnega formata 35 mm.
Teleobjektiv z osmimi milijoni točk v kombinaciji z glavno kamero 40 MP uporabniku ponudi petkratno optično povečavo, če pa upoštevamo, da ima P30 pro tudi 16-milimetrsko ultraširokokotno kamero z 20 milijoni pik, to na koncu pomeni skoraj osemkratno optično povečavo! No, pri Huaweiju govorijo o petkratnem optičnem, desetkratnem hibridnem in 50-kratnem digitalnem zumu, kar je precej impresivno. Trem zrklom pri snemanju pomaga še nov senzor za tridimenzionalno zaznavanje globine, ki poskrbi za odlične portretne fotografije z zamegljenim ozadjem. Pri modelu P30 omenjenega tipala ni, kamere pa imajo ločljivost 40, 16 in 8 MP.
Slikanje v temi je odslej še boljše. FOTO: Staš Ivanc
Slikanje v temi je odslej še boljše. FOTO: Staš Ivanc

Še vedno prvi

Šef Huaweijevega oddelka za potrošniške naprave Richard Yu v Parizu spet ni mogel zadrževati nasmeška, ko je opisoval fotografske (in druge) zmogljivosti novega telefona. Saj ga razumemo: priznani fotografski spletni portal DxOMark mu je dal skupno oceno 112 (119 za fotografijo in 97 za video ter 86 za selfieje), s čimer se je P30 pro prepričljivo zavihtel na vrh njihove lestvice najboljših fotofonov. Makrofotografija je ostala na že znanega 2,5 centimetra, s pomočjo programske opreme pa so zmanjšali popačenje na robovih slike pri fotografiranju z ultraširokokotnim objektivom. Tudi selfie kamera s 32 milijoni pik ni od muh.

Slikanje v temi

Novi senzor, imenovan superspectrum, s prehodom na filter RYYB (rdeča-rumena-rumena-modra) namesto klasičnega RGGB (rdeča-zelena-zelena-modra) zdaj sprejme še več svetlobe, pri čemer so najvišjo ISO-občutljivost glavne kamere na P30 pro dvignili na božjastnih 409.600 oziroma 204.800 pri modelu P30. Kombinacija široko odprte zaslonke (f/1,6), optične stabilizacije slike (OIS) in stabilizacije s pomočjo umetne inteligence (AIS) z novim tipalom omogoča fotografiranje v izjemno slabih svetlobnih razmerah: v resnici se da v skoraj popolni temi narediti uporaben posnetek, tako da slikanje v mraku ali temnih zaprtih prostorih sploh ni problem. Okrepili so tudi zajemanje videa, pri čemer so posnetki v mraku zdaj bolje osvetljeni, bolje pa se obnese tudi videoposnetek s teleobjektivom.

Novi dizajn

Dodelali so tudi obliko telefona. Poslovil se je tisti veliki zavihek na zgornjem delu zaslona: nadomestil ga je "kapljični" zavihek, v katerem se skriva selfie kamera. Črni robovi so zdaj še manjši, zaslon pri obeh P-jih pa je oled (lanski P20 je imel še klasičen zaslon iz tekočih kristalov, oled je bil rezerviran za dražji P20 pro). P30 pro ima 6,47-palčni zaslon, P30 pa 6,1-palčnega, oba pa imata ločljivost 1080 x 2340 točk z razmerjem stranic 19,5 : 9. Poskrbeli so tudi za nove barvne odtenke zadnje steklene strani: pri nas bodo na prodaj barva dihajočega kristala, barva severnega sija in črna, manjkali pa bosta barva jantarjevega sončnega vzhoda in biserno bela.

Okrepili so tudi bateriji, in sicer ima P30 baterijo s kapaciteto 3650 mAh, P30 pro pa 4000 mAh; prva pozna navadno hitro polnjenje (priložen je napajalnik 22,5 W), druga pa obvlada superhitro polnjenje (40 W), hitro brezžično polnjenje (15 W) in povratno brezžično polnjenje, kar pomeni, da lahko s P30 pro polnimo tudi druge telefone. Senzor za prstne odtise je skrit v spodnjem delu zaslona, pri modelu pro pa zgornji del zaslona služi kot zvočnik (kar poznamo že iz sveta televizorjev). Oba telefona obvladata predvajanje zvoka po standardih dolby atmos, bt aptx, aptx hd, ldac, lhdc, P30 pa ima celo klasični 3,5 mm izhod, je pa zato manj vodoodporen kot P30 pro.

Kaj pa cena?

Huawei P30 in P30 pro sta pri nas že na prodaj, in sicer bo treba za P30 s 6 GB rama in 128 GB shrambe odšteti 700 evrov, za P30 pro s 6 GB in 128 GB ter 8 GB in 256 GB spomina pa 900 oziroma 1000 evrov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije