PREVARANTI NA DELU

Udarili spletni goljufi: če ste prejeli to sporočilo, bodite previdni

Bodite pozorni na lažna obvestila, katerih pošiljatelj ni Pošta Slovenije.
Fotografija: Za spletno varnost lahko največ storimo uporabniki sami. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za spletno varnost lahko največ storimo uporabniki sami. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Spletni goljufi ne počivajo. Tokrat so se lotili Pošte Slovenije in v njenem imenu pošiljajo goljufiva elektronska sporočila. Žrtve spletnih prevar niso le posamezniki, posredno so to tudi podjetja, katerih ime in celostno grafično podobo prevaranti uporabijo za pridobivanje osebnih podatkov posameznikov in njihovo finančno oškodovanje.

Posameznik prek elektronske pošte prejme obvestilo, da ga čaka paket, za katerega je treba plačati še poštnino (1,5 evra), paket pa bo po opravljenem plačilu dostavljen. Kot vaba in zaradi verodostojnosti je v sporočilu navedeno, da je pošiljatelj Big Bang in da gre za paket, v katerem naj bi bil telefon. Besedilo v sporočilu je v polomljeni slovenščini, kar nakazuje, da gre verjetno za tuje prevarante (del besedila je celo v turščini). 
Plačati bi morali 1,5 evra. 
Plačati bi morali 1,5 evra. 

Goljufiva spletna stran.
Goljufiva spletna stran.

Povezava »Kargo ücreti ödemek« (kar v turškem jeziku pomeni Plačajte stroške pošiljanja) nas preusmeri na spletno stran, ki je opremljena z logotipi in celostno podobno Pošte Slovenije ter povezavo »Plačati za pošiljanje«. Tukaj lahko prevaranti pridejo do podatkov in denarja žrtev prevare. Ob tem obstaja še nevarnost dodatnih zlorab plačilnih kartic, če bi žrtev podatke dejansko vnesla. Paketa oz. obljubljenega telefona pa tudi ne bo prejela ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije