DRUŽINA

Tudi moški imajo poporodno depresijo

Objavljeno 06. december 2018 06.00 | Posodobljeno 05. december 2018 10.48 | Piše: Š. R.

V Angliji so več pozornosti začeli namenjati tudi zdravju novopečenih očkov.

Tudi za očete je rojstvo otroka velik stres. FOTO: Halfpoint, Getty Images, Istockphoto
Ko se po prihodu novega družinskega člana vse vrti okoli njega in zdravja mamice, so očetje pogosto potisnjeni na stranski tir. V Angliji so tako ugotovili, da za poporodno depresijo ne zbolevajo samo ženske, temveč tudi moški in zato začeli nuditi posebno medicinsko pomoč tudi njim.

Večinoma gre pri možeh in partnerjih, ki naenkrat postanejo očetje, za razvoj depresije, tesnobe in drugih psihoz, zato jih angleška zdravstvena služba s posebnimi programi vključuje v programe starševske pomoči, svetovalne skupine in terapije parom.

Simptome poporodne depresije sicer kaže vsaka peta mati, raziskave pa razkrivajo, da je vse pogostejša tudi pri očetih, ki se enako težko spopadajo z novo življenjsko vlogo, še posebej, če so že od prej nagnjeni k duševnim stiskam.

»Danes so očetje in partnerji veliko bolj vpeti v družino kot nekoč, od njih se veliko pričakuje, v času velikega stresa in strahov pa je še toliko pomembneje, da imajo podporo tudi oni,« je povedal Simon Stevens, šef angleške zdravstvene službe (NHS England). »Ta najsrečnejši čas v naših življenjih je pogosto zelo stresen in naporen. Treba je skrbeti za mamo in njeno zdravje, otrok pa tako in tako življenje postavi na glavo. Pogosto se zgodi, da očetje postanejo osamljeni, zato se spopadajo s tesnobo. Treba jim je ponuditi pomoč, da jo lahko sami nudijo materi in otroku.«
Deli s prijatelji