TEHNOLOGIJA

Tudi LG koraka v svet UI

Umetna inteligenca je trenutno zelo vroča stvar, ki jo v svoje pametne telefone tlačijo prav vsi veliki proizvajalci
Fotografija: Novi LG G7 thinQ. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Novi LG G7 thinQ. FOTO: Staš Ivanc

Kakor je že v navadi, veliki (pa tudi kateri malo manjši) proizvajalci pametnih telefonov svojih novosti ne predstavljajo več na velikih tehnoloških sejmih, ampak na lastnih ekskluzivnih dogodkih. In to je na začetku maja storil tudi južnokorejski LG, ki je novega zastavonošo G7 thinQ predstavil na svetovni premieri v New Yorku, prejšnji teden pa je poskrbel tudi za podrobnejšo predstavitev in seznanitev s telefonom v filmskih studiih Korda v bližini Budimpešte (kjer je regionalni sedež LG).


Novinarji iz šestih držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Madžarska, Bolgarija in Romunija) smo si lahko ogledali novega junaka, ki se ponaša z vrhunskimi specifikacijami in umetno inteligenco, poleg tega smo si na hitro ogledali tudi studie, ki nosijo ime slovitega britansko-madžarskega režiserja in filmskega producenta Alexandra Korde (1893–1956), kjer so v minulih letih snemali tudi takšne hollywoodske spektakle, kot so Marsovec z Mattom Damonom, Iztrebljevalec 2049 z Ryanom Goslingom in Harrisonom Fordom in Hellboy 2: Zlata armada režiserja Guillerma del Tora, ki je letos prejel oskarja za režijo in najboljši film za Obliko vode, le par dni po našem obisku pa je tja prišel snemat svoj prihajajoči akcijski film Gemini Man tudi Will Smith.

Studii Korda so bili prizorišče LG-jeve predstavitve. FOTO: Staš Ivanc
Studii Korda so bili prizorišče LG-jeve predstavitve. FOTO: Staš Ivanc

Zanimiv telefon

Človek bi v takšnem okolišu pričakoval, da so LG-jevci lokacijo izbrali s točno določenim namenom, neposredno povezanim s svojim novim telefonom, kot bi bili, denimo, še posebno zanimivi videoposnetki, a neposredne povezave med studii Korda in LG G7 thinQ (izgovori se »tinkju«) ni bilo ali pa so nam jo pozabili omeniti. Kakor koli že, LG je predstavil zanimiv telefon, ki bi znal hoditi v zelje Applovemu iphonu 8, Samsungovemu galaxyju S9 in huaweiju P20. Poleg tega smo od LG o novem telefonu izvedeli precej več, kot smo videli filmske produkcije v samih studiih.

G7 se ponaša tudi z naprednim zvočniškim sistemom. FOTO: Staš Ivanc
G7 se ponaša tudi z naprednim zvočniškim sistemom. FOTO: Staš Ivanc

LG je s prejšnjim visokocenovnim modelom G6 začel nov trend velikih, a ožjih zaslonov z razmerjem stranic 18:9 namesto 16:9. Takšne zaslone (in še malce ožje) imajo zdaj vsi glavni junaki telefonske industrije in G7 nadaljuje pot predhodnika. Morda je malce nenavadno, da LG v premijski model ni vtaknil zaslona oled (LG in Samsung sta namreč vodilna svetovna proizvajalca panelov​ oled), a prioriteta je bila nekje drugje – v svetlosti. G7 je namreč sposoben osvetliti zaslon s kar 1000 kandelami (niti), to pa je lahko dosegel le s klasičnim lcd-zaslonom.

Umetna inteligenca sproti prepoznava predmete in kadre. FOTO: Staš Ivanc
Umetna inteligenca sproti prepoznava predmete in kadre. FOTO: Staš Ivanc

Umetna pamet

Eden od glavnih adutov, ki so vidni že iz imena telefona (thinQ), je kajpak umetna inteligenca, brez katere dandanes ne gre več. Najbolj se bo UI pokazala pri snemanju fotografij, kjer dvooka kamera, ki omogoča dvakratno optično povečavo, v načinu AI cam (testni telefoni, ki smo jih lahko mučili tistih nekaj uric, so bili prednastavljeni v angleščini) prepoznava predmete in prizore, ki jih fotografiramo. Pri tem se na zaslonu sproti izpisujejo stvari, ki jih UI vidi, rezultat pa so na prvi pogled odlične fotografije.
Umetna pamet se izkaže tudi pri prepoznavi glasu, pri čemer naj bi nas Googlov pomočnik razumel z razdalje petih metrov, zelo zanimiva in uporabna stvar, ki uporablja UI, pa je tudi Google lens, pri čemer s kamero posnamemo neko zgradbo ali predmet, Google pa nam pove, za kaj gre, in izbrska podatke s spleta. A pustimo še kaj za test telefona, ki v kratkem prihaja v naše loge.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije