GENETIKA

Tudi do 600 evrov za preiskave med nosečnostjo

Poleg klasičnih testov lahko nosečnice doplačajo različne storitve.
Fotografija: Bodočim mamicam so na voljo različni testi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bodočim mamicam so na voljo različni testi. FOTO: Shutterstock

Med nosečnostjo vas čakata dva ultrazvočna pregleda, s katerima se preveri potek razvoja vašega dojenčka: pri 12 tednih pregled za določitev datuma poroda in pri 20 tednih morfološka ocena ploda. Dodatne ultrazvočne preglede v nosečnosti se lahko opravi, če ginekolog meni, da so potrebni.

Pri ultrazvočnih pregledih, ki so tu opisani, specialist z ročno napravo, ki uporablja ultrazvočne valove za prenos črno-bele slike na zaslon, drsi po trebuhu. Morda boste morali pred pregledom spiti veliko vode, saj poln mehur pomaga potisniti maternico naprej, zaradi česar je mogoče videti več podrobnosti. 

Dodatne preiskave

Seveda se lahko mamica kadar koli naroči na samoplačniške preglede v zasebne ambulante. Tovrstni pregledi stanejo od 40 do 50 evrov. Toliko boste odšteli za ultrazvočni pregled ploda. Zadnje čase je zelo popularen t. i. Nifty test, ki odkriva tveganje za nastanek določenih genskih nepravilnosti in je samoplačniški. Cene različnih paketov se gibljejo od 350 do 590 evrov.

Preiskave pred porodom

Skozi celotno nosečnost se opravljajo redni testi, s katerimi se spremlja zdravstveno stanje nosečnice in otroka. Večina teh testov je rutinskih, vendar pa vas lahko vaš ginekolog napoti tudi na nekatere dodatne, če meni, da je potrebno podrobnejše spremljanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije