NASVETI, KI JIH POTREBUJE MAMA

Triki, s katerimi bo vaš dojenček spal bolje, vi pa tudi

Se vam zdi, da uspavanje otroka iz vas izpije zadnje atome moči? Če ste temu pritrdili, boste gotovo veseli teh nasvetov. 
Fotografija: Ob uspavanju dojenčka pogosto omaga tudi mamica. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ob uspavanju dojenčka pogosto omaga tudi mamica. FOTO: Getty Images/istockphoto

Ni prav veliko staršev, ki bi imeli srečo, da njihovi dojenčki zaspijo brez upiranja. Čeprav so utrujeni, nejevoljni, jokajoči in naporni, se nočejo vdati in se na vse pretege upirajo spanju. A vseeno obstaja nekaj trikov, na katere prisegajo številni starši. Izbrskali smo jih na spletu, in če se vam zdi, da ste že izčrpali vse svoje ideje, je morda čas, da preizkusite še te. 

1.    Povijanje

Če imate doma novorojenčka, ki nikakor noče ali ne more spati sam in spi le, če ste ob njem, preizkusite s povijanjem. Na trgu dobite kar nekaj odejic, ki so namenjene prav temu, lahko pa poizkusite tudi z navadno večjo pleničko tetra. Otrok se bo počutil varneje, prav tako naj bi to pomirilo tudi morebitne krče. A če je na eni strani veliko zagovornikov povijanja, saj naj bi ga to spominjalo na občutke v maternici, se najdejo tudi takšni, ki temu nasprotujejo in pravijo, naj bo to le izhod v sili in naj otroka, ko se umiri, odvijejo. 

2.    Omejite spanec čez dan

Vsi starši vedo, kako hudo je, če otroka prebudimo, a dejstvo je, da preveč dnevnega spanja lahko vpliva tudi na nočni počitek. Če otrok spi več kot dve in pol ure, bi ga bilo pametno zbuditi, previti, nahraniti, se z njim nekoliko igrati in ga nato znova uspavati. Če opazite, da vseeno otrok potrebuje nekoliko več dnevnega počitka, ga podaljšajte. 

3.    Čudežen beli šum

Gotovo ste že slišali za beli šum. Če ne, je čas, da ga preizkusite. Beli šum ga spominja na zvok iz maternice, in čeprav na trgu obstaja že cela vrsta igrač in pripomočkov, ki ga proizvajajo in umirjajo otroka, se lahko znajdete in enostavno vključite sesalnik, sušilnik ali napo. 

4.    Čudežni robec

Če niste poznali te zvijače, jo morate preizkusiti nemudoma. Dojenčki namreč nadvse uživajo v sproščujoči obrazni masaži. Vzemite v roko robec in z njim nežno in rahlo polzite po otrokovem obrazu. Nekateri potonejo v spanec s to metodo v manj kot minuti. 

5.    Zibanje na žogi

Imate doma veliko napihljivo žogo za vadbo? Vzemite otroka v naročje in se začnite ritmično zibati na žogi. Nežno in umirjeno zibanje jih bo poneslo v sladek spanec. 

6.    Rahlo pihanje

Kaj je lepšega kot nežen poletni vetrič? Nežno pihanje prija tudi dojenčkom. Preizkusite to metodo in jim nežno pihajte na čelo. Čeprav bo na začetku otrok verjetno začel divje mežikati, se bo kmalu umiril in zajadral v svet sanj. 

7.    V spanje s tiktakanjem

Imate doma klasično uro, ki tiktaka? Mnogi otroci se odzivajo na tiktakanje ur. Ritmično udarjanje kazalcev jih pomirja in uspava. 

8.    Vodni slap

Tako kot beli šum pomirja dojenčke tudi šumenje vode. Čeprav ni ravno varčevalno, odprite pipo, ko vaš otrok ne bo mogel zaspati. Šum, ki ga oddaja močan curek vode, je lahko pomirjajoč in uspavajoč.

9.  Držite se rutine

Rutina in vrstni red sta nadvse pomembna. Ko se otrok prebudi, je čas, da ga nahranite. Nato sledi igra in ponovno spanje. Takšen vrstni red je pomemben tudi zato, ker bo imel otrok po spancu obilo energije, ki jo potrebuje za dojenje/sesanje. Če boste otroka hranili pred spanjem, bo spanec asociiral s hranjenjem ali pa hranjenje uporabljal kot uspavalo. Hranjenje pred spanjem naj bo pravilo le zvečer. 

10. Večerni rituali

Strokovnjaki in mame vedo, da je pomembna tudi večerna rutina. Ta mu bo pomagala, da se umiri po vsem kaosu čez dan. Rutina lahko vsebuje vse, od zastiranja oken, umivanja, večerje, ustvarjanja belega šuma, branja pravljice in še kaj. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije