SPOL DOJENČKA

To je cena, ki jo boste plačali za določitev spola

Večina bodočih staršev pravi, da jim je vseeno, kakšnega spola bo njihov otrok. Želijo si samo, da bi bil zdrav in da bi na svet prijokal brez kakršnih koli zapletov.
Fotografija: Bi izbrali spol svojega otroka? FOTO: Getty Images/science Photo Libra
Odpri galerijo
Bi izbrali spol svojega otroka? FOTO: Getty Images/science Photo Libra

V večini držav po svetu je določanje spola zarodka, predvsem iz etičnih razlogov in nevarnosti izkoriščanja spola, prepovedano. A seveda obstajajo izjeme. Tako je spol bodočega otroka denimo mogoče izbrati v Izraelu, a le pod posebnimi pogoji, medtem ko si v ZDA to lahko privošči vsak par, ki ima dovolj pod palcem. ​Si predstavljate, da si zaželite dojenčka in lahko sami izbirate spol? Bi si to sploh želeli? Izbira sploh ni stvar daljne preteklosti, saj v Veliki Britaniji že kar nekaj parov izbere spol in s pomočjo nove tehnike sortiranja sperme. Pravzaprav gre za storitev, ki stane 15.000 funtov, in je novodobna kontroverzna metoda izbire spola. Tovrstne klinike obstajajo tudi v Belgiji in ZDA. 

Dr. Shayne M. Plosker z ameriške univerze South Florida pravi: »Obstaja več metod izbire spola, vendar je edina metoda, ki je resnično točna pri napovedovanju spola, oploditev in vitro, ki ji sledi biopsija zarodka za določitev spolnega zarodka.« ​Najprej so bile tovrstne oploditve namenjene zgolj tistim, ki po naravni metodi niso mogli zanositi, vendar je vedno več parov, ki to uporablja ravno zaradi določitve spola. 

Zakonodaja v Sloveniji

V Sloveniji je določitev spola pri umetni oploditvi zakonsko prepovedana. Ne sme se oploditi jajčna celica s semensko celico, ki je posebej izbrana zato, da se določi otrokov spol, razen če se s tem namerava preprečiti huda dedna bolezen, povezana s spolom. 

Obstajajo preiskave, ki so zajete v prenatalno oziroma predrojstveno diagnostiko. Zajemajo preiskave zarodka in nosečnice, s pomočjo katere ugotavljajo morebitne nepravilnosti plodu, kot so na primer spina bifida, downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti, cistična fibroza ... Metode prenatalne diagnostike so lahko opravljene povsem zunaj telesa matere (sem denimo sodi ultrazvok), poznamo pa tudi invazivne, pri katerih je potreben poseg v telo. To so denimo preiskava materinega seruma, zajem plodovnih krvnih celic iz materine krvi, biopsija horijevih resic, amniocenteza in embrioskopija.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije