NOVA PRAVILA

Starši na nogah: konec debat o cepljenju?

Objavljeno 07. marec 2019 18.00 | Posodobljeno 07. marec 2019 18.00 | Piše: P. K.

Vse skupaj je sprožil najstnik iz Amerike.

Odločitev spletnih velikanov je sprožila burne odzive. FOTO: Getty Images/istockphoto
Ameriška akademija za pediatrijo je v ponedeljek pozvala vodstva tehnoloških velikanov, kot so Facebook, Google, Pintrest in drugih, naj se učinkoviteje zoperstavijo kampanji dezinformacij okrog cepljenja. Ethan Lindenberger je povedal, da ga mama ni dala cepiti, ker je prepričana, da gre pri tej zadevi za zaroto vlade skupaj s farmacevtsko industrijo. Poleg tega naj bi bilo cepljenje nevarno, ker pri otrocih povzroča avtizem.

Najstnik iz Ohia je senatorjem povedal, da je mami kazal znanstvene študije in dejstva, vendar ni pomagalo. Nato je ugotovil, da ga v šoli obravnavajo kot grožnjo javnemu zdravju, in se je po dopolnjenem 18. letu starosti sam podal na cepljenja, ki mu jih mama ni dovolila. Lindenberger je Američanom sporočil, naj se skušajo naučiti ločiti zrnje od plevela oziroma znanstvena dejstva od neumnosti. Debata je velik odziv sprožila tudi med slovenskimi starši, ki so se ostro odzvali na morebitno prepoved objavljanja svojih mnenj na družabnih omrežjih.

»Ne glede na temo,strinjanje ali nestrinjanje, ravno to je lepo, da se lahko vsak svobodno izrazi. Ali gremo v smer sežiganja knjig na grmadi?« je zapisala ena izmed spletnih uporabnic. 

»Dejstvo je eno, da grobo posegajo v zasebnost ljudi na ta način, ko nas dobesedno prisilijo v to, da se cepimo. Saj ne trdim, da je škodljivo, ampak teh cepljenj je že ratalo toliko, da ne veš več ali smo sposobni preživeti brez cepiv,« je komentiral uporabnik.

Spletna velikana Facebook in Youtube sta z odločitvijo, da na svojih spletnih platformah ne bosta več dovoljevala reklamiranja proti cepljenju, teoretikom zarot dala le še več vetra v jadra. 

 
Deli s prijatelji