OB IZGUBI TELEFONA

Stari, kje je moj telefon?

Objavljeno 20. maj 2019 14.58 | Posodobljeno 20. maj 2019 14.58 | Piše: Staš Ivanc

Kaj storiti, če izgubimo telefon ali nam ga ukradejo? Pomembno je, da je zaklenjen in da imamo vključeno storitev za iskanje.

Izguba telefona je zoprna reč. FOTO: Guliver/Getty Images
Dovolj je trenutek nepozornosti, da ostanemo brez telefona. Ali ga pustimo na pultu v trgovini ali pa se kdo zaleti v nas in nam ga izmakne iz žepa ali torbice. In nato se začne drama. Mobilni telefon že dolgo ni več le telefon, ampak naš zvesti spremljevalec, s katerim delamo (in hranimo) fotografije, pregledujemo elektronsko pošto, nakupujemo, igramo igrice, spremljamo, kaj se dogaja po svetu in doma ter na družabnih omrežjih, in še marsikaj drugega. Zato je izguba telefona precej stresna zadeva. Na srečo nam oba glavna mobilna operacijska sistema nudita storitev, ki se ji reče poišči moj telefon (ali napravo) in s katero lahko lociramo izgubljeni telefon, ga zaklenemo ali celo resetiramo, če kaže, da ga ne bomo več dobili nazaj.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Otežimo delo tatovom in zaklepajmo telefon. Če ne bodo mogli vanj, je neuporaben, vsi pa niso nujno tehnološki geniji. FOTO: Guliver/Getty Images

Zaklepanje telefona

Za začetek je vedno dobro zaklepati svoj telefon oziroma nastaviti odklepanje s pinom in prstnim odtisom. Če bo telefon zaklenjen, ga najditelj ali tat ne bo mogel odkleniti in brskati po njem. Strokovnjaki pri večini androidnih telefonov odsvetujejo odklepanje s prepoznavanjem obraza. Nizozemska zveza potrošnikov je testirala, kako se to obnese pri 60 modelih telefonov (testirali so sicer 110 aparatov, pri čemer so preizkusili več različic istega modela), in ugotovila, da je to pri androidnih aparatih še vedno precej tvegana zadeva. Uporabili so visokoresolucijsko fotografijo imetnika telefona in z njo odklenili kar 26 naprav. Trije modeli so preživeli testi s »strožjimi« nastavitvami, 31 telefonov pa je uspešno prestalo test in se ni odklenilo. Celotna tabela je objavljena na spletni strani nizozemske zveze potrošnikov, prevod in tabela pa sta dosegljiva tudi pri drugih medijih (https://www.theregister.co.uk/2019/01/04/photos_trick_smartphones/). Pri ameriški poslovni reviji Forbes so šli še korak dlje in s pomočjo tridimenzionalnega modela glave testirali pet telefonov (samsung S9 in note 8, LG G7 thinq, oneplus 6 ter apple iphone X); test je uspešno prestal le iphone X. Prstni odtis in (ne ravno prelahek) pin brez dvoma ostajata najbolj varna načina odklepanja telefona.

image
Če smo se ob zagonu telefona prijavili z Googlovim računom, je storitev Poišči mojo napravo že vklopljena.

Poišči moj iphone

Apple je že leta 2010 splovil aplikacijo Find My iPhone za uporabnike njihove spletne storitve MobileMe, z uvedbo oblačne storitve leto pozneje iCloud pa je aplikacija postala brezplačna za vse uporabnike iclouda. Storitev deluje za iphone, ipad, ipod touch, pametno uro Apple watch in slušalke airpods pa tudi za osebne računalnike mac. Na telefonu jo aktiviramo (oziroma preverimo, ali je aktivirana) tako, da gremo v Nastavitve, tapnemo na svoje ime na vrhu zaslona ter iCloud in nato podrsamo navzdol do sekcije Find My iPhone, tam vklopimo možnosti Find My iPhone in Send Last Location, kar pomeni, da bo telefon Applu sam poslal zadnjo lokacijo, ko bo baterija kritično prazna.

S pomočjo storitev »poišči moj telefon« lahko sledimo svojemu telefonu, pošljemo sporočilo, zaklenemo telefon ali ga pobrišemo. A v tem primeru mu ne bomo mogli več slediti.


Če imamo še katero napravo​ ios, zaženemo aplikacijo Find My iPhone, se prijavimo z računom Apple ID in na zemljevidu pogledamo, kje je naš telefon. Enako lahko storimo tudi z računalnikom prek spletne strani icloud.com, kjer vidimo, kje je naš iphone. Če je pri njem zelena pika, pomeni, da je povezan z internetom, če je pika siva, je brez povezave; izpiše pa se nam, kdaj je bil nazadnje lociran in koliko baterije mu še preostaja. Zraven so tri možnosti: Play sound (zaigra zvok, če mislimo, da je telefon nekje v naši bližini), Lost Mode (s katerim lahko telefon zaklenemo, na njem se pojavi sporočilo z našimi kontaktnimi podatki) in Erase device (ta izbriše vso vsebino telefona – to storimo, če smo prepričani, da telefona ne bomo nikoli več videli, in nočemo, da bi kdo šaril po njem). Če naš iphone ni povezan z internetom, se Lost Mode in Erase device aktivirata takoj, ko se spet poveže.

Poišči mojo napravo

Ko se z Googlovim računom prijavimo v androidni telefon, se storitev Find My Device (poišči mojo napravo) samodejno aktivira. Google je zadevo predstavil malce pozneje kot Apple, in sicer leta 2013, ko se je imenovala še Android Device Manager, leta 2017 pa je dobila sedanje ime. Ali je res aktivirana, lahko preverimo, če gremo na Nastavitve, Varnost in lokacija, Poišči mojo napravo.

image
Pogled in možnosti v iosovi aplikaciji Find My iPhone.


Če imamo smolo in moramo poiskati svoj telefon, to lahko storimo prek spletne strani android.com/find, kjer se prijavimo s svojim Googlovim računom in takoj najdemo svojo napravo oziroma njeno zadnjo lokacijo. Enako lahko storimo s katere druge androidne naprave prek aplikacije Find My Device. Podobno kot pri Applovi storitvi tudi Googlova ponuja tri možnosti: Predvajaj zvok (telefon bo zvonil pet minut, tudi če je nastavljen na tiho), Zavarovanje naprave (telefon se zaklene in se odjavi iz Google računa, na zaklenjenem zaslonu pa prikaže sporočilo in kontaktno številko) in Izbriši podatke v napravi (telefon se povrne na tovarniške nastavitve). Če izberemo zavarovanje naprave, bo napravo še vedno mogoče poiskati, tudi ko je zaklenjena, če pa se odločimo za izbris podatkov, telefona ne bomo več videli na zemljevidu.

Poišči mojega samsunga

Ker je Samsung največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, ima seveda tudi svojo storitev/aplikacijo Find My Mobile (poišči moj mobilni telefon). In dejansko omogoča nekaj več stvari od Googlove storitve, kot je prisilna izvedba varnostne kopije od daleč, zna pa tudi preveriti, ali je kdo že zamenjal sim kartico v našem telefonu. Pogoj je le odprt Samsungov račun. Zadevo aktiviramo/preverimo tako, da gremo v Nastavitve, Biometrični podatki in varnost, Poišči moj mobilni telefon. Če izgubimo svojega samsunga, obiščemo spletno stran findmymobile.samsung.com (mobilne aplikacije ni), kjer se prijavimo s svojim Samsungovim računom in pogledamo, kje je (nazadnje bil) naš telefon. Telefon lahko zaklenemo, objavimo sporočilo na zaslonu in celo onemogočimo, da bi »najditelj« izklopil telefon.

image
Googlova iskalna storitev je našla napravo.

Pokličimo policijo

Če sumimo, da je bil naš telefon ukraden, ne ukrepamo sami, ampak obvestimo policijo, da imamo njegovo (precej) točno lokacijo. Težava je le, če je ta lokacija v stanovanjskem bloku ... Obvestimo lahko tudi svojega operaterja, ki lahko deaktivira telefonsko številko oziroma naš telefon s pomočjo imei številke, ki je edinstvena za vsak telefon. A če storimo to, telefonu ne bomo mogli več slediti, razen če je priklopljen na wifi brezžično omrežje.

Najboljša zaščita je prstni odtis z ne najbolj osnovnim pinom.
Deli s prijatelji