STROKOVNJAKI OPOZARJAJO

Stanje je alarmatno: porodnice ogrožajo sebe in otroka

Zdravniki opozrajajo, da morajo biti bodoče matere previdne.
Fotografija: Carski rez ne sme postati modna muha. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Carski rez ne sme postati modna muha. FOTO: Getty Images

Milijon žensk vsako leto izpostavlja sebe in svojega nerojenega otroka nepotrebnim tveganjem ob izvajanju carskega reza. V veliki večini gre za postopke, ki nimajo nobene povezave z medicinski razlogi za izvajanje postopka. V letu 2015 je bilo 21 odstotkov vseh porodov na svetu izvedeno s kirurškim postopkom, ki ga imenujemo carski rez. Po ocenah strokovnjakov naj bi bilo do tega postopka upravičenih zgolj 10 do 15 odstotkov porodnic, poroča Jutarnji.

​V nekaterih državah se s carskim rezom rodi skoraj 40 odstotkov otrok. Pogosto gre za ženske višjih slojev, ki se na postopek naročijo v zasebnih klinikah. Največ carskih rezov se zgodi v Braziliji, Egiptu in Turčiji. Slovenija sodi med evropske države, kjer najmanj žensk rodi s carskim rezom: okoli 19 odstotkov nosečnic, manj kot pri nas pa imajo carskih rezov v skandinavskih državah in na Nizozemskem. Slovenski porodničarji želijo delež carskih rezov še zmanjšati.

​Posledice so lahko usodne

Čeprav velja prepričanje, da je carski rez velik lažja oblika poroda, je to daleč od resnice. Strokovnjaki opozarjajo, da je carski rez zahtevna operacija z velikimi posledicami tako za otroka kot tudi za mater. Za carski rez se porodničarji odločijo, kadar je plod v nepravilni legi in kadar gre za bolezensko stanje matere, glavni razlog za carski rez v Sloveniji pa je stanje po predhodnem carskem rezu. Pri 60 odstotkih žensk, ki rodijo s carskim rezom, je ta že vnaprej načrtovan, ker so že v prejšnji nosečnosti rodile s carskim rezom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije