URA

Športna ura, s katero lahko plačujemo

Objavljeno 27. april 2019 09.54 | Posodobljeno 27. april 2019 09.54 | Piše: Staš Ivanc

Garmin fenix 5 plus je trpežna in zmogljiva pametna ura, ki obvlada brezstično plačevanje, a ima precej temen zaslon in hudo ceno.

Za plačilo potrebujemo le uro in terminal, ki podpira brezstično plačevanje. FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Pametne ure se vendarle prijemljejo. Lani se je po podatkih statističnega portala Statista po svetu prodalo že 141 milijonov nosljivih napravic, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto prej.
image
Pred plačevanjem z uro je treba vnesti pin, tako da ni strahu, da bi nam kdo na skrivaj poskeniral uro in praznil račun.

Od tega je bilo prodanih približno 45 milijonov pametnih ur, med katerimi so kar polovico zavzemale Applove; sledijo Fitbit (5,5 milijona), Samsung (5,3 milijona) in Garmin (3,2 milijona), preostalih osem milijonov in pol pa je razporejenih med druge proizvajalce pametnih ur.
 

Vzdržljiva urica


Garmin, ki ga poznamo predvsem po napravah za satelitsko navigacijo, zadnja leta razvija tudi pametne ure s poudarkom na aktivnosti in vzdržljivosti.

Njihova zadnja fenix 5 plus je lep primer robustne športne ure, ki spremlja in analizira naše gibanje, meri srčni utrip, načrtuje poti in nam sledi na barvnih zemljevidih, predvaja glasbo brez telefona prek bluetooth slušalk, omogoča pa tudi brezstično plačevanje, kar pomeni, da lahko denarnico pustimo doma. Baterija (uradno) zdrži do 12 dni oziroma en dan, če imamo vseskozi vključeno satelitsko navigacijo.
 

Brezstično


Eden od glavnih adutov fenixa 5 plus je Garmin pay, možnost plačevanja na terminalih, ki podpirajo brezstično plačevanje s kreditnimi karticami ali pametnimi telefoni s pomočjo tehnologije NFC. Nastavljanje ni zelo težko: v mobilni aplikaciji Garmin connect tapnemo na naprave Garmin in izberemo fenix 5 plus.
image
Garmin fenix 5 je športna ura, ki obvlada veliko funkcij in v navezi z aplikacijo Garmin connect ponuja odličen pregled aktivnosti.

Nato izberemo Garmin pay in Ustvarite denarnico ter sledimo navodilom na zaslonu. Kartico dodamo tako, da v aplikaciji izberemo Garmin pay in nato vnesemo informacije o kartici, pri čemer lahko dodamo do deset kreditnih ali debetnih kartic.

Plačevanje z uro je preprosto: držimo tipko light in nato izberemo ikonico kartic, nato vnesemo še štirimestni pin in prikaže se kartica, ki smo jo nazadnje uporabili. Nato imamo minuto časa, da uro približamo terminalu, in to je to.
 

Poudarek na aktivnostih


Fenix 5 plus je namenjena tistim, ki se radi ukvarjajo s športom na prostem, pohodnikom in avanturistom. S pomočjo satelitske navigacije in prednaloženih (topografskih) zemljevidov Evrope se zlepa ne bomo izgubili, zemljevidi pa omogočajo tudi načrtovanje poti, ne le sledenja. Seveda ne gre brez kompasa, žiroskopa, merilnika pospeškov in barometra, ura pa naj bi prenesla poštenih 10 ATM pritiska, tako da lahko z njo brez skrbi plavamo v sladki in slani vodi, le potapljati se ne smemo pregloboko.
image
Za plačilo potrebujemo le uro in terminal, ki podpira brezstično plačevanje. FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc

Ura zna slediti vrsti športov, od hoje in teka prek kolesarjenja do plavanja, ne manjkajo niti trekanje, hribolazenje, gorsko kolesarjenje, smučanje, deskanje na snegu, tek na smučeh, supanje, veslanje, kajakiranje in celo golf. Poleg tega spremlja naš spanec, raven stresa in – kajpak – šteje korake.
 

Gumbki in zaslon


Upravljanje je malce bolj zapleteno kot pri drugih pametnih urah, saj fenix nima za dotik občutljivega zaslona, obsojeni smo na uporabo kar petih gumbov, pa tudi v menijih se človek včasih ne znajde. Garmin uporablja svoj operacijski sistem, kar pomeni, da smo v primerjavi z urami, ki uporabljajo Googlov wear os, prikrajšani za mnoštvo aplikacij. Ura podpira glasbeni pretočni servis Spotify (ki pri nas ne deluje), prostora pa ima za kakšnih 500 pesmi.
3,2
milijona športnih pametnih ur je lani prodal Garmin.


Zaslon je dobro berljiv na sončni svetlobi, v zaprtih prostorih pa je precej temen, kar je precejšen šok v primerjavi z barvitimi, kontrastnimi in svetlimi zaslončki konkurence. Pa tudi cena je zajetna: za fenix 5 plus s srebrno obrobo številčnice in črnim paščkom je treba odšteti približno 700 evrov. 
Deli s prijatelji