PAMETNE NAPRAVE

So naprave za avte varne?

Raziskovalci so ugotovili, da so povezane naprave za avtomobile v resnici varnejše od drugih naprav t. i. interneta stvari; a pametnejše ko so, večje so možnosti za varnostne težave.
Fotografija: Sodobni avtomobili so vedno bolj povezljivi s pametnimi napravami. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sodobni avtomobili so vedno bolj povezljivi s pametnimi napravami. FOTO: Guliver/Getty Images

Pametne napravice za avtomobile so vedno bolj priljubljene, vprašanje pa je, ali so tudi varne. Pri spletni varnostni družbi Kaspersky so zato analizirali poprodajni trg povezanih naprav za avtomobile in ugotovili, da je ta kategorija pametnih naprav v resnici varnejša od drugih naprav t. i. interneta stvari (internet-of-things).

Trenutno sta dva načina, kako lahko ljubitelji avtomobilov in sodobne tehnologije pridejo do povezanega vozila. Lahko si kupijo avto, ki je že zasnovan kot pameten (angl. smart by design), ali pa s pomočjo pametnih naprav in dodatkov izboljšajo povezljivost že obstoječega avtomobila. Obe možnosti ponujata boljšo vozniško izkušnjo, a pametna tehnologija je tudi novo področje za ljudi z nečistimi nameni. Tako pa je v današnjih časih: ko določena tehnologija postane dovolj razširjena, se povečajo tudi varnostne težave.

Pozitivno presenečenje

Zakaj bi kriminalcem olajšali delo? FOTO: Guliver/Getty Images
Zakaj bi kriminalcem olajšali delo? FOTO: Guliver/Getty Images
Kasperskyjevi raziskovalci so pogledali, ali poročila o varnosti naprav interneta stvari kakor koli vplivajo na proizvajalce pametnih naprav za avtomobile. Analizirali so nekaj naključno izbranih naprav: med njimi so bili čitalnik diagnostičnega sistema (angl. OBD dongle scanning tool), orodje za nadzor tlaka in temperature v pnevmatikah, pametni alarmni sistem, GPS-sledilec in kamera za armaturno ploščo, ki se jo upravlja prek mobilne aplikacije.

Ugotovitve so jih presenetile, in to pozitivno. Medtem ko so naprave interneta stvari pogosto ranljive, so se pametne in povezljive naprave, namenjene za avtomobile, izkazale za precej varne. Raziskovalci večjih ranljivosti niso našli, so pa naleteli na določene varnostne težave, kot so možnost oddaljenega dostopa do podatkov o dinamiki vožnje prek OBD-čitalnika, možnost manipuliranja sporočanja napak, ki jih javlja sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, pa tudi sposobnost odklepanja vrat vozila s pomočjo hekerskega vdora v alarmni sistem. Res pa je, da izvedba takšnih, precej strokovnih tehnoloških operacij ni ravno enostavna oziroma kriminalcem ne prinese takojšnjega izkupička.

Z glavo v nakup

Pri nakupu čitalnika diagnostičnih podatkov (OBD) je treba paziti, da lahko do njega dostopamo le mi. FOTO: Guliver/Getty Images
Pri nakupu čitalnika diagnostičnih podatkov (OBD) je treba paziti, da lahko do njega dostopamo le mi. FOTO: Guliver/Getty Images
Kakor opozarja varnostni raziskovalec pri družbi Kaspersky Viktor Čebišev, so bile testirane naprave skladne s številnimi varnostnimi politikami in, z izjemno nekaj manjših težav, zadovoljive. »Težave so deloma posledica omejene uporabnosti teh naprav in dejstva, da pri uspešnem napadu na naprave ne bi bilo resnih posledic. Stanje pa je dobro tudi zaradi pazljivosti proizvajalcev. Veseli smo, da so vložili trud v zagotavljanje varnosti naprav. Gre za dober znak za celotno avtomobilsko industrijo. A to še ne pomeni, da se lahko sprostimo. Izkušnje kažejo, da pametnejša ko je naprava, večje so možnosti nastanka varnostnih težav. Zato je treba o varnosti razmišljati že na začetku razvoja izdelka, še posebno ko na trg pride nova generacija pametnih naprav,« poudarja Čebišev. Strokovnjaki zato priporočajo, da pred nakupom naprave na internetu pobrskamo za informacijami o možnih ranljivostih in ugotovimo, ali so bile najdene kakšne težave in ali so bile že odpravljene. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije