RAZISKAVA

Smrtno nevarno: dojenček v kartonasti škatli

Tradicija se je začela na Finskem, a strokovnjaki opozarjajo, naj starši raje uporabljajo drugačne posteljice.
Fotografija: Dojenčki na Finskem ob rojstvu v dar dobijo kartonasto škatlo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Dojenčki na Finskem ob rojstvu v dar dobijo kartonasto škatlo. FOTO: Getty Images

Že 75 let na Finskem živi tradicija, da novopečena mamica v dar od države dobi kartonasto škatlo. V njej je nekaj oblek, pleničk in igrač, sicer pa je na dnu vzmetnica, saj se sama škatla lahko uporablja tudi kot posteljica. In kot pravijo, naj bi Finska zaradi njih beležila enega najmanjših odstotkov smrti dojenčkov na svetu.

Te škatle so na Finskem leta 1938 dobile socialno ogrožene družine, od leta 1949 pa jo dobijo vse. Ta navada se je hitro razširila tudi po drugih državah. Tudi pri nas so mlade družine vrsto let dobivale pakete v kartonastih škatlah, ki pa jih je pozneje zamenjala kar denarna pomoč.

Naj bo le začasna

Toda po najnovejših ugotovitvah te finske škatle za dojenčke niso najboljša izbira. British Medical Journal je opravil raziskavo in opozoril, naj starši to posteljico uporabljajo le kot začasno ali zasilno rešitev, če nimajo na voljo alternative. Profesor Peter Blair z univerze v Bristolu namreč pravi, da ni dokazov, da bi bilo zaradi teh posteljic manj zadušitev novorojenčkov. Poudaril je, da na Finskem res beležijo nizko stopnjo »smrti v zibelki«, vendar je podobno tudi na Švedskem in na Danskem, kjer teh posteljic večinoma ne uporabljajo.

Kartonasta škatla kot posteljica ni najboljša izbira. FOTO: Getty Images
Kartonasta škatla kot posteljica ni najboljša izbira. FOTO: Getty Images

Vprašal se je tudi, ali so te škatle zares varne, in poudaril, da je veliko primernejša posteljica z letveno ograjico, skozi katero straši zlahka ves čas vidijo otroka. Te prav tako, v primerjavi s kartonastimi, omogočajo stalno kroženje zraka. Kot enega velikih dejavnikov tveganja so raziskovalci izpostavili tudi, da je kartonasta škatla zelo lahko vnetljiva. Če jo starši postavijo na tla, bo dojenček izpostavljen vlagi in nižji temperaturi pa tudi morebitnim hišnim ljubljenčkom in drugim otrokom. Če jo postavijo kam više, obstaja možnost, da se prevrne.

Ogenj, vlaga?

Prav tako ni nobenega podatka, kako vzdržljive so te škatle, še zlasti ko so izpostavljene vlagi. In tudi sicer, kako dolgo jo starši sploh lahko uporabljajo, preden postane preveč obrabljena? Pri tem opozarjajo, da v njej nikakor ne bi smel ležati dojenček, starejši od treh mesecev.
 
Strokovnjaki so prepričani, da imajo danes starši dovolj ponudbe in alternativ, zato ni potrebe, da bi dojenčke še dajali v kartonaste škatle.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije