EURO PERISTAT

Slovenija ima najmanjšo umrljivost novorojenčkov v Evropi

Leta 2015 je bilo pri nas 18,7 odstotka porodnic starejših od 35 let.
Fotografija: Slovenija beleži najnižjo stopnjo neonatalnih smrti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovenija beleži najnižjo stopnjo neonatalnih smrti. FOTO: Shutterstock

Slovenija ima najnižjo stopnjo neonatalne umrljivosti v Evropi, pravijo podatki Euro Peristata, v katerem so obravnavali zdravstveno stanje nosečnic in novorojenčkov v Evropi. To pomeni, da v naši državi v prvih 28 dneh po rojstvu umre najmanj otrok.

Med državami z najnižjo stopnjo so še Islandija, Finska, Norveška, Češka, Estonija in Švedska. Tudi sicer je stopnja umrljivosti novorojenčkov v Evropi nižja kot v prejšnji razsikavi, ki so jo izvedli leta 2010. 

Več carskih rezov

Slovenija je tudi med državami z največjim številom mater, ki so rodile večkrat, tako kot Irska, Nemčija, Španija in Ciper.

Delež otrok, rojenih s carskim rezom, je leta 2015 v Evropi znašal 27 odstotkov, v Sloveniji 21,3 odstotka, se je pa število carskih rezov, v primerjavi z letom 2010, pri nas povečalo za 2,1 odstotka. 

Delež otrok, rojenih s carskim rezom, je leta 2015 v Evropi znašal 27 odstotkov. FOTO: Praisaeng, Getty Images, Istockphoto
Delež otrok, rojenih s carskim rezom, je leta 2015 v Evropi znašal 27 odstotkov. FOTO: Praisaeng, Getty Images, Istockphoto

Vse starejše matere

Poročilo kaže tudi, da v Evropi narašča starost mater, ki so rodile. Od leta 2010 do 2015 se je odstotek mater, starih 35 let ali več, povečal za 16 odstotkov. V Sloveniji je bilo 18,7 odstotka porodnic starejših od 35 let.

Vse manj pa je običajna nosečnost v najstniških letih. Manj kot tri odstotke žensk, mlajših od 20 let, je bilo v 21 evropskih državah, nekoliko več (več kot šest odstotkov) pa, denimo, na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije