ROBOTI

Robopes odnese tudi smeti

Prvi robotski psi bodo na prodaj že prihodnje leto. SpotMini ni le zabaven, temveč predvsem koristen.
Fotografija: Marc med predstavitvijo robotskega psa
Odpri galerijo
Marc med predstavitvijo robotskega psa

Ameriško podjetje Boston Dynamics je napovedalo, da bo začelo prodajati revolucionarne robotske pse, imenovane SpotMini. Prvi primerki naj bi se na prodajnih policah znašli že prihodnje leto. Za zdaj obstaja le deset prototipov, vendar jih nameravajo še letos izdelati 100.

Naprava je zelo koristna, saj lahko v pisarni pomaga prenašati pakete, robopes bo lahko v službi nadzornik, doma pa bo zložil posodo v pomivalni stroj ali odnesel smeti. Predsednik podjetja Marc Raibert ni razkril, koliko bo naprava stala. Na tiskovni konferenci so predstavniki izdelovalca robotov s sedežem v Massachusettsu pokazali, kako sprva ročno peljejo robota čez prostor, da si s kamerami izdela zemljevid, nato pa se začne sam avtonomno gibati sem ter tja. S pomočjo primerjave zemljevida in slike iz kamere ves čas natanko ve, kje je.

Če žena noče, bo pač robot.
Če žena noče, bo pač robot.

Paradni izdelek podjetja Boston Dynamics ostaja robot Atlas, 1,7 metra visok humanoidni stroj, ki lahko preskakuje ovire, izvaja salte, stoji na eni nogi, sesa stanovanje in briše prah. SpotMini je njegova poenostavljena verzija, ki tehta 30 kilogramov, ko ima nameščeno robotsko roko. Z baterijami deluje približno uro in pol, odvisno od tega, kaj počne.

»To je najbolj tih robot, kar smo jih izdelali,« je ponosen Raibert. »Opremljen je s kamerami, ravnotežnimi napravami in senzorji za spremembe v pritisku, ki so nameščeni v njegovih tacah. To mu pomaga pri gibanju in orientaciji.« Robopes se premika z izjemno lahkoto in je kos različnim terenom, tudi stopnicam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije